»V družini Janc je bil tudi moj oče,« je povedala Marjeta Bantan z Dola pri Hrastniku. »V tej stari hiši se je rodilo pet bratov in pet sestra. Moj oče je umrl zelo zgodaj. Zdaj živijo samo še štiri sestre.

Vzrok za praznovanje je družinske narave. Stric, ki ni bil poročen in je živel na tej kmetiji, je praznoval rojstni dan. Nekaj mesecev prej je bil klinično mrtev. Zato smo od takrat naprej vsako leto praznovali njegov rojstni dan na ta način. Zdaj, ko je že pokojni, se srečujemo tudi v njegov spomin. Na Valentinovem pohodu se zbere okoli 50, 60 sorodnikov. Pridejo tudi partnerji, otroci in prijatelji. Vedno je zelo prijetno vzdušje, saj v dobri družbi in lepi naravi pozabimo na vsakdanje skrbi in obveznosti.«

K temu pripomore tudi odlična postrežba. Že ob vpisu v vasi Arto pričakajo obiskovalce bogato naložene mizice. Ob prvi zidanici v Novi Gori sledijo sendviči, pri zadnji, v Ardru, kjer gospodarita Roman in Andreja Janc, pa je topel obrok s kavo, pijačo in drugimi dobrotami. Glede na to, da ima Roman Janc veliko opravka z lesom, je to čutiti na vsakem koraku domačije. Leseni, lepo oblikovani stebri, izrezljane omarice za steklenice, stoli s poslikavo kart in podobno.

Do domačije vodi asfaltna cesta, zato se starejši, ki imajo težave s hojo, ali mlade mamice z vozički seveda peljejo. Drugi pustijo avto na sredi poti in nadaljujejo pot peš, tretji pa prepešačijo celo razdaljo.

»Lani smo prišli z Dola s kombijem, letos pa imajo otroci razne obveznosti, tako da je bil osebni avto dovolj velik,« je dobre volje zaključila Marjeta Bantan.

Tekst in foto: Fanči Moljk