V prvem mesecu od zagona projekta ZaNaprej se je v sistem registriralo že 317 uporabnikov, ki si Zagorju ob Savi lahko izposojajo električna kolesa, zabeležili pa so kar 493 najemov. Kot je razvidno iz registra podatkov, jih je skoraj polovica za najem uporabila operacijski sistem Android, sledita IOS in brezstična kartica, manjši delež pa se jih registrira na terminalih. Največ uporabnikov si kolesa izposodi ali jih vrne na postajališču Helfar v parku dr. Janeza Drnovška, sledijo postajališča v Kisovcu, Evroparku, na zagorski železniški postaji in na Izlakah.

Kot poudarja Jakob Smolič z oddelka za gospodarske javne službe Občine Zagorje ob Savi, podatki prvega meseca že nakazujejo trende smeri kolesarjenja, ki pa se bodo verjetno bistveno spremenili po končani gradnji kolesarske steze do Orehovice.

Sicer pa so na Občini Zagorje z rezultati prvega meseca izjemno zadovoljni, saj kažejo, da občani Zagorja dobro sprejemajo in uporabljajo kolesa kljub temu, da trenutne vremenske razmere kolesarjenju niso naklonjene. Razveseljivo je tudi dejstvo, da v sistemu ZaNaprej niso zabeležili poškodb na kolesih ali postajališčih za kolesa, kar pomeni, da občani odgovorno ravnajo s skupno lastnino. Zato se jim iskreno zahvaljujejo in upajo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Občina Zagorje ob Savi v prihodnjem letu načrtuje gradnjo dveh novih postajališč, prav tako pa se bodo gradnji pridružila tudi večja podjetja, ki bodo svojim zaposlenim nudila alternativno možnost prevozov na delo in z dela.

Dodajmo še, da letna članarina za izposojo koles znaša 20 evrov, prvih 500 uporabnikov pa ima 50-odstotni popust, kar pomeni, da za letno članarino odštejejo 10 evrov. Doslej se je za letno članarino odločilo skoraj 100 občank in občanov.

Savus

Foto: arhiv Savus