torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

V Trbovljah vaja s helikopterjem

V soboto, 12. marca 2022, je prvič v zgodovini Gasilske zveze Trbovlje potekala večja vaja oziroma usposabljanje za gašenje požarov v naravnem okolju s pomočjo helikopterja. Organizator vaje je bila Gasilska zveza Trbovlje.

»Cilj vaje je bil trboveljske gasilce usposobiti za pomoč pri posredovanju helikopterja. Konkretneje, na vaji so gasilci pridobili znanje s področij zagotavljanja zadostne količine gasilne vode za polnjenje bazena za zajem vode, napeljave cevovoda, varovanja območja preletov helikopterja in priprave terena za pristanek helikopterja, namestitev vreče za gašenje (bambi bucket) na helikopter, vstop in izstop iz helikopterja ter transport gasilcev in gasilske opreme na nedostopna območja s pomočjo helikopterja. Cilj vaje je bil tudi preveriti omenjene operativne postopke, način komuniciranja med posameznimi sektorji in komunikacija s posadko helikopterja. Praktični del vaje je bil še dodatno podkrepljen z odličnim predavanjem častnika za varnost letenja, stotnika Damjana Bevka iz 151. helikoperske eskadrilje Slovenske vojske, na katerem smo pridobili teoretične osnove dela s helikopterjem.,« je po vaji povedal pomočnik poveljnika GZ za izobraževanje Marko Zaletel.

Na vaji je sodelovalo 38 gasilcev iz vseh štirih trboveljskih gasilskih društev (PGD Dobovec, PGD Čeče, PGD Klek in PGD Trbovlje-mesto), osem gasilskih vozil in štirje priklopniki, pet inštruktorjev ter tričlanska posadka Slovenske vojske.

S to vajo so v Trbovljah močno okrepili operativno pripravljenost gasilcev za posredovanje pri takšnem tipu intervencij, ki so, glede na vremenske razmere, vedno bolj pogoste in verjetne. Zaradi konfiguracije zasavskega terena je gašenje ob pomoči helikopterja, v primeru požara v naravi, skoraj neizbežno. To potrjuje tudi zadnji požar na območju Šklendrovca v občini Zagorje, ki se je razvil le slabo uro po zaključku trboveljske vaje in kjer je bilo zaradi konfiguracije terena možno le gašenje s pomočjo helikopterja.

»Ob tej priliki bi se posebej zahvalili posadki 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske za strokovno izvedbo vaje, Andreju Perku iz PGD Postojna, ki je svoje znanje in izkušnje na tem področju kot inštruktor na vaji predal našim gasilcem in tako vajo dvignil še na višji strokovni nivo. Zahvala gre tudi Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki je preko sodelovanja z Slovensko vojsko omogočila uporabo helikopterja za izvedbo naše vaje,« je še povedal Zaletel.

Savus

Foto: Maja Rozman


 

Isti avtor