sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

V Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost

V zadnjih dneh je bilo v Sloveniji več požarov v naravnem okolju, večinoma gozdne podrasti. V Republiki Sloveniji je razglašena velika požarna ogroženost, zato je kurjenje v naravnem okolju prepovedano. V naravnem okolju je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti.

Prav tako je prepovedano požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, kuriti kresove, ter izvajati ognjemete.

Policisti so obravnavali kršitelja, ki je kljub veliki požarni ogroženosti kuril v naravi in zoper njega sprožili prekrškovni postopek.

Dovolj je iskra

Že samo iskra lahko v naravi hitro zaneti požar ogromnih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena, temperatura, ter vlažnost zraka. Ko so izpolnjeni določeni pogoji, se požar širi zelo hitro (nad 100 km/h).

Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje pogosto spremeni vegetacija in s tem poveča erozija tal. Ogrožene so tudi številne živalske vrste. Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Kaj storimo, ko v naravi zagori?

Ko zagori, ostanemo mirni in, če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja ipd.). Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O požaru takoj obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112, pričakamo gasilce in jih usmerimo na kraj nesreče.

Ob klicu so najpomembnejše informacije: kdo kliče, kje in kaj gori, kdaj se je začel požar, kakšen je ocenjeni obseg požara, kakšna pomoč je potrebna in če so ogroženi ljudje in živali.

“Vse pozivamo, da ob zaznanih požarih, namernem netenju požarov, kurjenju v naravi in drugih malomarnih dejanjih takoj obvestite policijo na št. 113 (ali anonimno na 080 1200). Pri morebitnih kršiteljih bodite pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti), uporabljena vozila (znamka, barva, tip in reg. št. vozila), ter smer njihovega gibanja,” dodajajo na PU Ljubljana v sporočilu za javnost o ukrepih pri požarih v naravi.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor