Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Izlake v zagorski občini.

Krajevno skupnost Izlake bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Sašo Vučko, člani sveta KS pa so še Rudi Bantan, Metod Knez, Uroš Miklavčič, Marija Razpotnik, Borut Novšak, Franc Ravnikar, Mateja Kropivšek Sešlar, Franc Zajc, Martina Mlakar in Gregor Ševerkar.

Izlake se ponašajo z več znamenitostmi. Med njimi so ruševine Medijskega gradu in Valvasorjeva kapela Roženvenske Matere božje, ki je bila po drugi svetovni vojni demolirana, zdaj pa je v zasebni lasti. Tu in tam služi kot poročna dvorana ali koncertno prizorišče. Na Izlakah, ki je od leta 1965 župnija, stoji cerkev svetega Jurija iz leta 1738. Ob njej je novozgrajeni Jurijev dom. V Šemniku stoji podružnična cerkev svete Ane, v Podlipovici pa podružnična cerkev, posvečena mučencema svetemu Mohorju in Fortunatu. Obe podružnici sta bili zgrajeni leta 1742.

Izvir termalne vode je v Slavi vojvodine Kranjske opisal že Janez Vajkard Valvasor, resni začetki prvega okrevališča na Izlakah pa segajo v leto 1877, ko ga je kupil in uredil stavbenik in graditelj železnic Alojz Prašnikar. Vrelec termalne vode s temperaturo 24 do 27 °C je postal del hotela Medijske toplice in bil urejen za obiskovalce. Ob prenovi v 90. letih se je ponašal celo z atraktivnim, najdaljšim toboganom v Sloveniji. Z novim lastnikom pa je začel propadati in propada še danes. Vsi novi lastniki so veliko obljubljali ampak malo naredili. Tudi sedanji lastniki ostajajo zaenkrat pri velikih načrtih. Na Izlakah pa upajo, da bodo Medijske spet postale center zasavskega turizma.

Krajani praznujejo svoj krajevni praznik v spomin na požig Vsi Orehovica, kjer so okupatorju v noči iz 17. na 18. maj 1944 v grozovito smrt pahnili petnajst nedolžnih žrtev. Pri spomeniku v Orehovici ob prazniku v sodelovanju z društvi in šolo pripravijo slovesnost. Komemoracijo v Orehovici pripravijo tudi ob dnevu mrtvih v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi.

Krajani so vpeti v številna društva. Eno starejših je PGD Izlake, ustanovljeno že leta 1921. Razvejana je tudi športna dejavnost, ki jo gojita predvsem tamkajšnji klub borilnih veščin Pon Do Kwan in športno društvo. To upravlja športno igrišče na Izlakah s športnim igriščem in atletsko stezo. Člani društva pripravljajo vsakoletni Tek in pohod po Zagorski dolini, turnirje v badmintonu, namiznem tenisu, tenisu, malem nogometu, šahu … Dolgoletno tradicijo ima tudi Avto moto društvo Izlake, ki že več kot 60 let združuje voznike motornih vozil. Člani pripravljajo različne turistične in izobraževalne prireditve, s katerimi si prizadevajo za izboljšanje varnosti v prometu in prometne kulture. Znotraj društva deluje motoristična sekcija. Izlaški motoristi so v 80. letih pripravljali odmevne motoristične zbore v Medijskih Toplicah. Še vedno se pridružijo slavnostni motoristični povorki ob počastitvi praznika dela, predvsem pa uživajo v vožnji na dveh kolesih.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus