V okviru strokovnega izobraževanja je predsedstvo OZSČ Zagorje ob Savi v soboto, 12. novembra, organiziralo strelsko tekmovanje za svoje članice in člane, pred tem pa še izobraževanje oziroma obnovitev znanja o rokovanju z orožjem.

Za izvedbo smo se dogovorili s sosednjim društvom OZSČ Trbovlje, katero nam je nudilo prostor, njihova člana Ceferin in Brečko pa sta nam predstavila njuno orožje, ki ga uporabljata za tekmovanja. Predstavljeni sta bili dve pištoli, ena slovenskega proizvajalca AREX Rex Alpha (9 mm) in revolver Magnum 357 ter dve polavtomatski puški. Z eno od njih smo kasneje tudi streljali. Pri predstavitvi orožja je marsikaj zanimivega dodal tudi naš član Egon Casagrande, ki je odličen poznavalec orožja in balistike. Ravno zaradi njegovega obširnega znanja in poznavanja orožja je v našem društvu zadolžen, da vodi vse aktivnosti, ki so povezane z orožjem in strelstvom.

Po izčrpnem izobraževalnem delu smo se preselili na strelišče, kjer smo se pomerili v streljanju s pištolami in s polavtomatskimi puškami. Rezultati posameznikov so bili glede na pogostost streljanja zelo zadovoljivi, mnenje vseh pa je bilo, da bi se moralo tovrstnega izobraževanja udeležiti več članov. Takšna izobraževanja so koristna in zanimiva tako za nove člane, kot tudi za dolgoletne člane, ki bi na ta način obnovili znanje o ravnanju z orožjem.

Po uspešno opravljenem streljanju so predvsem novi člani imeli priložnost praktično preizkusiti, kako se orožje detajlno očisti in se konzervira za krajše obdobje, ko se preko zime ne bo več streljalo z njim.

Gregor Pilpah

Foto: D. Kukovica, J. Kos, G. Pilpah