Današnji torek v Zasavje prinaša običajne torkove dejavnosti. Zraven pa še soočenja kandidatov za župane v občini Litija in Zagorje na televiziji ETV. Poleg tega pa še prireditev ob visokem jubileju osnovnega šolstva v Trbovljah. V Zagorju bodo govorili o Madagaskarju, v Hrastniku pa o ljubezni, strasti in grdih puloverji. Aja, v Zagorju bo danes dišalo po čokoladi. In, danes nove zapore cest. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 15. november 2022


Vreme

Danes bo večinoma oblačno, nekaj sonca bo na vzhodu Slovenije. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 15 °C.

V sredo čez dan se bo dež od zahoda razširil nad vso Slovenijo, manj padavin bo na severu. Padavine bodo v noči na četrtek ponehale. V četrtek bo delno jasno. Po nižinah v notranjosti bo precej megle ali nizke oblačnosti. V petek bo oblačno, dež bo čez dan znova zajel vso državo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7. in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šola Dol, izvod Grča (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 11. ure iz TP Viderga, izvod proti Mlinšam (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 10. ure iz TP Vače naselje in od 8. do 11. ure iz TP Gradec, izvod šola (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

OŠ Trbovlje

Jubilej

Nocoj ob 18. uri bodo v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje pripravili prireditev ob 70 – letnici OŠ Trbovlje in 130 – letnici PŠ Alojza Hohkrauta Trbovlje (Vodenska šola).

»Malce več kot 600 mesecev je stara naša matična šola, podružnica Alojza Hohkrauta pa je bila prva šola v Trbovljah. Z izgradnjo Podružnične šole Alojza Hohkrauta se je šolstvo v Trbovljah pravzaprav začelo, in sicer pred 130 leti. Obletnici obeh dam bomo počastili s slavnostno akademijo za povabljene. Za starše pa bodo pripravili prireditev 22. novembra ob 18. uri, prav tako v dvorani Delavskega doma,« so zapisali na OŠ Trbovlje.


Televizija ETV

Soočenje kandidatov

Na televiziji ETV bodo danes pripravili soočenja kandidatov in kandidatk za župane občin, ki jih programsko in vsebinsko pokriva televizija ETV HD. Soočenja bodo potekala v živo iz studia ETV HD v Kisovcu. Danes ob 18.30 uri bo soočenje kandidatov za župana občine Litija. Sodelovali bodo Iztok Izlakar (Gibanje Svoboda), Boris Doblekar (Slovenska demokratska stranka), Franc Rokavec (Slovenska ljudska stranka), Kaja Mlakar Agrež (Levica) in Boris Bevc (Nova Slovenija – Krščanski demokrati). Soočenje bo vodil Vladimir Jakopič.

Ob 20. uri pa bo soočenje kandidatov za župana občine Zagorje ob Savi. Sodelovali bodo Željko Železnik (Socialni demokrati), Boštjan Ocepek (Slovenska ljudska stranka), Til Šiles (Levica) in Matjaž Švagan (Zagorje gre naprej – Združenje za napredek Zasavja). Soočenje bo vodil Vukašin Šobot.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Staša Lepej: Madagaskar

Danes ob 19. uri bodo v prostorih mladinskega oddelka Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje pripravili predavanje Staše Lepej o Madagaskarju. Staša Lepej je pisateljica, popotnica ter ženska z mnogimi znanji in talenti. Tokrat bo na svoj način predstavila obisk najstarejšega otoka na svetu z edinstveno floro in favno, Madagaskarja. Potovanje na Madagaskar je potovanje med ljudi, saj tam živi mnogo etničnih skupin. Madagaskar je tudi ena najbolj revnih dežel na svetu, politična kriza pa revščino iz dneva v dan še poglablja. Staša se je v Antananarivu srečala z misijonarjem Pedrom Opeko, ki z brezdomci že 30 let gradi mesto upanja.


Delavski dom Hrastnik

Ljubezen, strast in grdi puloverji

Danes ob 19.20 uri bodo v Delavskem domu Hrastnik pripravili gledališko predstavo Ljubezen, strast in grdi puloverji v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Kratka vsebina: V manjšem rekreativnem golf klubu se zagreto pripravljajo na vsakoletno tekmo proti rivalskemu klubu. Stvari se zapletejo, ko najboljši igralec domačih prestopi v klub nasprotnikov. Stare zamere se na novo razplamtijo in predsednika klubov skleneta stavo z izjemnim vložkom … Ne gre več za šport, ampak za čast, za dostojanstvo, za maščevanje … A kdo bo vskočil namesto prebeglega člana? Ko se že di, da je dvoboj izgubljen, sledi preobrat. Še dobro, da se me osebjem najdejo sposobni mladi fantje in dekleta, ki so v nekaterih stvareh (postrežba, golf) izjemno spretni, v drugih (ljubezen) pa ne tako zelo. In ko se že zdi, da je tekma dobljena, sledi nov preobrat … Golf, spletke, uživaštvo, grdi puloverji, nove zaljubljenosti, stare ljubezni, izgubljeni zaročni prstani, pogrete strasti in – ogromno humorja. Predstava je na ogled za abonma in izven.


Zasavska ljudska univerza

Kulinarična delavnica Veganski čokoladni browniji

Danes ob 9. uri bodo na Zasavski ljudski univerzi na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili kulinarično delavnico Veganski čokoladni bnrowniji, ki jo bo vodila Nika Bukovšek. Čokoladni browniji so zagotovo ena izmed sladic, ki razveselijo vsakega čokoholika. Vendar se pri pripravi običajno uporablja jajca, maslo in preostale sestavine, ki so živalskega izvora. Tokrat pa se bodo udeleženci na delavnici naučili pripraviti čokoladne brownije v nekoliko drugačni različici, ki bo primerna tudi za tiste, ki ne uživajo živalskih proizvodov.


Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice …,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik. Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Hrastnik

Razstava Mozaik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je odprta razstava likovne skupine Mozaik.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus