Članica Karate kluba Trbovlje Urša Haberl je na najnovejši lestvici Svetovne karate zveze uvrščena na šesto mesto v kategoriji mlajših članic do 50 kilogramov. Za točkovanje štejejo rezultati, doseženi na uradnih tekmovanjih Svetovne karate zveze (WKF), kjer je vključenih 192 držav članic, s čimer se lahko pohvali zelo malo športov na svetu.

Tako kot vsi športniki so tudi karateisti zaradi pandemije koronavirusa prikrajšani s tekmovanji na vseh nivojih. Od Uršinega zadnjega nastopa na uradnem tekmovanju na evropskem prvenstvu za mlajše člane v Budimpešti je ravno v teh dneh minilo eno leto. Tam je osvojila sedmo, še leto prej v danskem Aalborgu pa peto mesto. Urša je prva predstavnica Slovenije, ki je zasedla sam vrh svetovne karate lestvice, saj je bila leta 2016 najboljša kadetinja v športnih borbah do 54 kilogramov na svetu. V preteklih letih je bila dvakratna zmagovalka svetovnega pokala. Prav tako je še vedno aktualna balkanska prvakinja pri mlajših članicah.

S sestro Barbaro sta bili v lanskem letu uvrščene na seznam osmih slovenskih reprezentantov, ki jih je Karate zveza Slovenije posredovala Olimpijskemu komiteju Slovenije kot kandidate za nastop na kvalifikacijskem turnirju v Parizu. Lani maja bi morali deliti zadnja prosta mesta za udeležbo na olimpijskih igrah v Tokiu. Z rezultati sta se sestri Haberl pričakovano uvrstili na seznam kandidatov, saj sta med drugim obe aktualni državni prvakinji tako pri članicah kot mlajših članicah in tudi ekipni članski državni prvakinji.

Zaradi prestavitve olimpijskih iger na letošnje leto, je tudi Svetovna karate zveza prestavila kvalifikacijski turnir na letošnji junij. V Parizu si bodo vozovnico za Tokio priskrbeli prvi trije v posameznih težnostnih kategorijah. Trenutno je za vse športnike situacija podobna, treningi se morajo izvajati upoštevaje navodilom pristojnih organov. Prednost Urše in Barbare v času najbolj zaostrenih ukrepov je bila v tem, da sta lahko ves čas izvajali treninge v paru, kar je pri karateju še kako pomembno. Za program dela v tem obdobju usklajeno skrbijo klubski in reprezentančni trenerji, tako da v klubu verjamejo, da se bodo na tatamije vrnile v pravi formi.

JS

Foto: KK Trbovlje