Zavod Savus organizira Festival uporniške pesmi v rudniškem rovu Rudnika Hrastnik. Nevsakdanji koncert bo v nedeljo, 23. oktobra 2022, ob 17. uri. Nastopila bo skupina ŽPZ Kombinat, kot predskupina pa bodo nastopile članice feminističnega pevskega zbora Z’borke.

Koncert globoko pod zemljo bodo izjemna izkušnja tako za poslušalce kot nastopajoče. Rudniški rov lahko sprejme samo 150 poslušalk in poslušalcev. Na prizorišče koncerta se bo potrebno spustiti po Barbara vpadniku 40 metrov pod zemljo iz Hrastnika. Obiskovalci (in nastopajoči) bodo morali imeti na glavah čelade, organizatorji priporočajo tudi topla oblačila, športno obutev, luč ter kakšno dekico.

Kombinatke

Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se  je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bomo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.

Kakšen je credo ŽPZ Kombinatke? »Z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi.

Združeni smo v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamemo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi.

Vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega.

Nismo bili v hosti, nikoli nismo bili lačni, nikdar nam ni bilo treba niti pomisliti, da bi svoja življenja polagali na žrtvenik ideologij in odkar pomnimo, lahko govorimo v svojem jeziku.

Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi!«

Z’borke

Feministični pevski zbor Z’borke je nastal marca leta 2014 kot odgovor na reproduciranje seksističnih, mizoginih besedil v popularni in zborovski glasbi.

Zaradi praznine, ki so jo Z’borke čutile na področju angažiranega zborovskega petja in kopice ljudskih pesmi, prirejenih za zbor, polnih seksizma, ženske pasivnosti, neenakovrednosti in stereotipov, so se odločile ustanoviti feministični pevski zbor. FPZ Z’borke deluje proti seksizmu, nehierarhično in antikapitalistično. Zbor spodbuja enakopravnost ter enake možnosti vseh, predvsem pa žensk in manjšin. Z’borke so glasbena skupina, ki na Festivalu uporniške pesmi v Zasavju predstavlja pomemben temelj malo drugačne slovenske uporniške pesmi.

Karte

Karte so na voljo na prodajnih mestih mojekarte.si, zasavskih Petrolih ter v TIC Hrastnik.

Savus

Foto: ŽPZ Kombinat in Z’borke