petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Turistični pl’c

Zasavje in beseda turizem nekako ne zveni všečno v istem stavku, pa vendar se v Turističnem društvu Trbovlje trudijo in vse napore usmerjajo v to, da ti dve besedi čim večkrat združijo. Zato so v sodelovanju z Občino Trbovlje in Zasavskim muzejem Trbovlje v soboto, 24. septembra, pripravili Trbouski turistični pl’c za katerega upajo, da bo postal tradicionalen.

TDT z Občino Trbovlje in ZMT so na stojnicah predstavljali trboveljsko dediščino skozi čas in promovirali ponudnike nastanitev Nočitev na kozolcu Jurija Berčona iz Ključevice in trboveljski Jack’s Place ter vabili na prihajajoče dogodke: otvoritev tematsko-turistične Poti srečno, Festival UP in Jamatlon.

Na ostalih stojnicah so se predstavili manjši podjetniki in rokodelke. Tako smo lahko občudovali in degustiral raznobarvne maslene piškote in pecivo v obliki ptičkov in veveričk iz kvašenega testa. Njihova ustvarjalka Krokarica Nina Koščak je povedala, da so se na Dobovec preselili iz Grosupelj, saj jih je očarala lepota krajinskega parka Kum. Da premog ni samo za v peč dokazuje zdaj že priznana umetnica in oblikovalka nakita Marjeta Hribar. Njena blagovna znamka Kuolmi je že presegla meje Slovenije, pa vendar se zdi, da je doma še ne poznamo dovolj.

Izdelovanje nakita je v naših krajih zelo priljubljeno, saj se je to pojavilo še na treh stojnicah. Mojca Cerovšek z njeno znamko Moitza izdeluje uhančke iz polimerne mase, motivi pa so naravnost dih jemajoči. Dušanka Sirše pod imenom DusiCrafts s šivanjem in vezenjem izdeluje nakit, broške in praznično dekoracijo iz volnenega filca. Njeni izdelki največkrat potujejo v Ameriko. Zate ali Nakit iz pleha pa je kvačkan nakit iz barvne žice, ki nastaja izpod spretnih rok Simone Medvešek.

Surovina za izdelke Rebrebu raste kar v gozdu v Gabrskem, ki jo nato Regina Brečko Bukovec skrbno izbere, temeljito razžaga, posuši, poskoblja in pobrusi ter včasih doda še kakšen šaljiv napis. Tako akacija, hruška in hrast postanejo lična ura, aperitiv ali servirna deska, špatula in še kaj – vsem pa je skupna unikatna nota z naravnim pridihom. Njeni sosedi pa so letošnji zmagovalci spletnega glasovanja Turistične zveze Slovenije v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna v kategoriji izletniška točka: Calvodas – energijski nasad in sončna posest. Njihova predstavnica Kristina Umek nas je pogostila z liofiliziranim sladoledom in ostalim dobrotam iz njihovega nasada.

Brez dobre kave pa tudi tokrat ni šlo. Gregor Gazvoda in njegova hči Marija povesta, da je njihova Iconic Specialty Caffee res vrhunske kvalitete, saj se s strokovnim praženjem razvije edinstven okus in poudari naravna aroma. Njihove kave niso mešanice različnih vrst, ampak je v posameznem zavitku le ena vrsta vrhunske kave.

Tudi obiskovalci so bili vidno navdušeni nad pestro in edinstveno ponudbo na stojnicah. Korošica Kaja je povedala da je tu spoznala dobre in prijazne ljudi ter dodala: »Trbovlje so zanimivo mesto in se bom z veseljem vrnila.« Predsednica TDT Joži Kukovič pa je ob koncu povedala: »Trbouski turistični pl’c je bil več kot uspešen in po obiskovalcih sodeč je to tisto, kar je naše mesto potrebovalo. Vsekakor bodo že v naslednjih tednih stekli pogovori, kdaj in kako ponoviti ta dogodek.«

BS, MC

Foto: Barbara Smode, Regina Brečko Bukovec


 

Previous article
Next article

Isti avtor