V trboveljskem Domu svobode so zadnji januarski konec tedna že 23. podelili »zasavske oskarje«. Štilčki so letos dvakrat razprodali dvorano, napovedana je še druga ponovitev.

Kot lani so bili tudi letos Štilčki sestavljeni iz več skečev, ki jih je povezovala osrednja tema. Gledalci so tako od skeča do skeča leteli na krilih letalske družbe ŠtiLuft z motom: »Buol je guost luft, viši letimo.« Stevardese so ob bučnem smehu navzočih Zagorjanom na začetku naročile, naj v primeru nevarnosti ostanejo na sedežih, da bodo Trboveljčani lahko nemoteno zapustili prostor.

Prvi postanek je bil Pr F’zan, kjer je natakarica Ivi razmišljala, kaj postreči dvema gostjama – »vegetankama«. Zbrani so na lastne oči videli, kako ukrepajo policisti ob pretepu v Mesečini. Mladi influencerki sta jim pokazali, kako narisati popolne obrvi, v Španski telenoveli pa je bila predstavljena tragična zgodba bogataša, za katerim žalujejo tri njegove ljubezni.

Lososi so povsem v svojem slogu postregli s pesmijo o drstitvi, sledila pa je podelitev štilčkov. Letos so jih prejeli David Lindič kot predsednik Kulturnega društva Svoboda, Mirza Ribič in Ana Bovhan za vlogi v predstavi Diplomiranec, Annemarie Jerman za režijo, Sašo Kajtna za luči in Marjeta Dolinar za okrasitev kipca štilček.

Na Štilčkih ni manjkal pregled glasbene scene od začetka 20. stoletja do današnjih časov, Razočarane gospodinje pa so prikazale, kaj se zgodi »popolnim« mamam in ženam. Lastnik lokala s hitro prehrano je inšpektorju postregel s prav posebnim kebabom, skupina turistov pa si je ogledala trboveljske znamenitosti – seveda ni šlo brez presenečenj.

Zadnja je na oder prišla Greta, ki je zbrane okrcala, da uničujejo planet, nato pa z Medejo odplula v Zagorje.

Letos se jim je prvič v 23-letni zgodovini Štilčkov zgodilo, pove predsednik KD Svoboda Trbovlje David Lindič, da so bile karte za obe uprizoritvi razprodane. Tudi letos bodo tako Štilčke uprizorili še tretjič, na kulturni praznik, 8. februarja.

Martina Drobne

Foto: arhiv Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje