četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Gripa v Zasavju

Slovenija je na vrhuncu sezone respiratornih obolenj, v trboveljski bolnišnici so zaradi njih že prepovedali obiske. Po svetu pa straši tudi koronavirus, za katerega je precej verjetno, da se bo razširil tudi k nam.

Trenutno se v Splošni bolnišnici Trbovlje na oddelku, ki ima uradno 44 postelj, zdravi 44 bolnikov, od tega so pri 15 izolirali virusnega povzročitelja okužbe dihal. »Zaskrbljujoč podatek je,« dodaja predstojnik internega oddelka Boštjan Leskovar, »da se v enoti intenzivne terapije zdravi šest bolnikov, od tega kar pet zaradi okužbe z virusi, in vseh pet potrebuje zdravljenje z respiratorjem – napravo za izvajanje umetnega dihanja.«

Smrti ne gre vedno neposredno povezovati z virusnimi okužbami dihal, pojasnjujejo v SBT, lahko pa virusi posredno povišajo umrljivost, saj poslabšajo že obstoječa kronična obolenja ostalih organov in organskih sistemov. »Lahko pa rečemo,« pove Leskovar, »da dnevno umre na našem oddelku 0,5 bolnika, v januarju 2020 pa se je na račun virusnih okužb dihal stopnja umrljivosti povišala na skoraj 0,85 bolnika na dan.«

Pri prebolevanju respiratornih obolenj doma so, tako Leskovar, pomembni počitek, zdravila za zbijanje vročine, inhalacije, pitje večjih količin tekočine in pravilno čiščenje nosu. Ob ponovnem zagonu bolezni po izboljšanju svetuje obisk zdravnika, saj gre lahko za dodatno bakterijsko okužbo od bolezni oslabljenih dihal. Kot najučinkovitejši način za preprečevanje gripe navaja cepljenje, izogib večjih skupin ljudi v sezoni gripe, bolj dovzetnim pa nošenje maske.

V zasavskih vrtcih širjenje bolezni preprečujejo z razkuževanjem igrač, igranjem na prostem, prezračevanjem in takojšnjim predajanjem bolnih otrok v domačo oskrbo. V šolah otroke spodbujajo k primerni higieni (umivanju rok, prekrivanju obraza ob kihanju in kašljanju). Podatkov o vzrokih bolniških odsotnostih večinoma nimajo, pravijo ravnateljice omenjenih zavodov, saj nimajo pravice zahtevati navedbe vzroka. Ugotavljajo pa, da je število bolniško odsotnih otrok in zaposlenih primerljivo z lanskim letom.

Kaj pa koronavirus?

V zadnjih tednih po svetu razsaja strah pred novim koronavirusom, ki ravno tako povzroča respiratorna obolenja. Decembra lani so ga zaznali v mestu Vuhan na Kitajskem, januarja pa tudi drugod po državi ter v državah Jugovzhodne Azije, Avstralije, ZDA in Francije. Število primerov narašča, piše Nacionalni inštitut za javno zdravje, Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni pa napoveduje verjetno globalno širjenje virusa.

Respiratornega obolenja zaradi koronavirusa, piše NIJZ, na prvi pogled ni mogoče ločiti od ostalih povzročiteljev. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in oteženim dihanjem. O novem sevu koronavirusa še ni veliko znanega, se pa koronavirusi v splošnem prenašajo preko okuženih izločkov dihal, po zraku, fekalno-oralno in preko onesnaženih predmetov. Na Kitajskem že poročajo o smrtnih žrtvah, od katerih je bila večina starejših in kroničnih bolnikov. Virusa zaenkrat ni mogoče zdraviti, zdravijo pa simptome.

NIJZ Slovencem ne odsvetuje potovanja na Kitajsko, jim pa priporoča izogibanje živalim in tržnicam ter obolelim osebam, pogosto umivanje rok in predhodno cepljenje proti gripi.

Martina Drobne

Foto: arhiv Savus

Isti avtor