V galeriji Velenje so od 22. aprila do 22. maja 2022 na ogled novomedijska umetniška dela, ki so nastala v Trbovljah. Predstavljena umetniška dela so plod mnogih mednarodnih sodelovanj Trboveljčank in Trboveljčanov z umetniki in tehnologi iz vsega sveta.

Na razstavi se s svojimi deli predstavljajo naslednji avtojrji: Barbara Jazbec, Maša Jazbec, Varvara & Mar, Žan Rajšek, Zoran Poznič, Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar, César Escudero Andaluz, Martín Nadal, Kaja Čop, Snaša Klančar, Tanja Hanžič, Katja Sovre, Žan Garantini. Predstavljena dela so nastala v produkciji: DDTLab – RUK, TNM, Interface Cultures Linz, Univ. v Tsukubi – EMP. Kustosinji razstave sta dr. Maša Jazbec in Milena Koren Božiček.

V društvu TNM so o razstavi zapisali: »Sinteza principov kot so vizualna umetnost, tehnologija, znanost in izobraževanje so glavni postulati delovanja asociacije mladih in starih znotraj organizma, ki ga imenujemo Trbovlje Novomedijsko Mesto. Raziskovanja na področju robotike, kibernetike, informacijskih ved, interkonektivnosti, hibridni poizkusi socializacije depreviligiranih skupin, trajnost in vzdržnost ter inkorporacija elementov industrijske kulturne dediščine v novomedijske umetniške stvaritve uvrščajo TNM v enega najbolj vidnih organizmov na področju osmišljanja naše skupne prihodnosti.«

Avtorji razstave so pripravili tudi spremljevalni program: dr. Maša Jazbec in Žan Rajšek – Kreativna Robotika bosta 5. maja pripravila predavanje in demonstracijo robotskih projektov DDTLab, Zoran Poznič pa bo 12. maja predaval na temo Humanizacija tehnologij.

Savus

Foto: arhiv Savus