sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Tradicionalno jurjevanje v Gorah

Neformalno društvo Petkovci in Konjerejsko društvo Hrastnik so v nedeljo, 23. aprila, v Gorah pri Hrastniku pripravili že tradicionalno Jurjevanje.

Cerkev na hribčku v Gorah nad Hrastnikom je posvečena svetemu Juriju, ki goduje na dan 23. april, zato prav tu vsako leto pripravimo Jurjevanje. Sveti Jurij je bil krščanski vojak, vitez iz Kapadokije. Njegov god pomeni vrnitev pomladi, vstajenje in napredek. Na freskah in kipih je pogosto upodobljen s kopjem v rokah, ko stoji ali jezdi na konju in s sulico prebada zmaja.

Krajani Gor in predvsem člani neformalnega društva, imenovani Petkovci so leta 2015 začeli obujati to staro navado. V cerkvi je župnik opravil obred maše, v mežnariji pod cerkvijo, ki je v upravljanju Konjerejskega društva Hrastnik, pa so tudi letos pripravili druženje, ki je privabilo številne obiskovalce. Na druženju ni manjkalo sladkih dobrot, ki so jih pripravljale naše babice, okusne kisle juhe izpod rok oskrbnika Planinskega doma Gore Boruta Krča ter dobre domače kapljice, imenovane jabolčnik oz. po zasavsko bunkovc. Dogajanje so s svojo prisotnostjo popestrili tudi konjeniki in lepa domača glasba izpod rok mladega harmonikarja. Vse to člani opravijo s srcem in prostovoljno.

Sabina Tomažič

Foto: KDH


 

Isti avtor