Torbe so bile nekoč domena moških, ki so jih potrebovali za shranjevanje denarja. Moška torbica je tako že dolgo nekaj običajnega, ženske pa so jih začele uporabljati šele od sredine 19. stoletja naprej. Danes jih uporabljamo vsi. Ženske celo več kot moški.

Plastične vrečke preživete

V zadnjih desetletjih smo nosilne torbe nadomeščali s škodljivimi plastičnimi vrečkami, pogosto le za enkratno uporabo. Z njimi smo zelo onesnažili naš planet.

Zasavski VDC-jevci se zavedamo, da je zadnji čas, da se vsi ljudje ozavestimo in plastiko zamenjamo za okolju prijazne materiale za večkratno uporabo. Prav tako je pomembno, da omejimo potrošnjo cenovno dostopnih oblačil, obuval, ki so izdelana z izkoriščevalskim odnosom do delovne sile po svetu. Hitro odvržena modna oblačila in obutev predstavljajo vedno večje breme za okolje. Poleg tega ni zanemarljivo dejstvo, da samo za izdelavo enega para kavbojk porabimo 8.000 litrov vode. Vsak dan po svetu umre 4.000 otrok zaradi umazane vode.

V VDC delamo drugače

V Varstveno delovnem centru Zasavje delamo drugače. Skupaj z našimi uporabniki zbiramo odpaden jeans, zavese, oblačila in jih režemo ter sestavljamo v nove vzorce, izdelke.

Predelan odpadni jeans je tudi del naših nosilnih juta torb “Prešito”. Velik žep na torbi je izdelan iz odpadnega jeansa, ki ga naše uporabnice pošijejo s pisanimi vzorci. To so torbe, prijazne do narave in ljudi. Pri njihovi izdelavi z veseljem sodelujejo naši uporabniki, ki dajo izdelku posebno dodano vrednost. Z nakupom izdelkov VDC uporabnikom omogočite krepitev občutka lastne vrednosti, da zmorejo narediti nekaj, kar je drugim všeč. Poleg tega pa iz prihodkov od prodaje izdelkov p

rejmejo mesečno nagrado k invalidnini in možnost udeleževanja na različnih športnih, kulturnih aktivnostih, izletih, letovanju, zimovanju, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti sami.

Kako do »Prešitega«

Poskrbite, da svojo juta torbo “Prešito” čim prej dobite. Juta torbe “Prešito” izdelujemo v treh velikostih.

Najbolj luštkana je MICENA torba za MINI nakupe, za promenado po mestu ali za shranjevanje malice, ki jo nesete s seboj v službo, šolo….  GLIH PRAVŠNA torba je torba, ki je ravno pravšnja za vsakdanje nakupe, nošenje knjig iz knjižnice in nazaj, pa še kaj … In nenazadnje, vreča, ki bi vam jo zavidal še Martin Krpan – najboljša vreča za ORNK nakupe ali še bolje – za odhod na plažo.

Nakup lahko izvedete preko naše spletne trgovine, nas pokličete na 03 56 69 790 in nam pišete na eva.babic@vdc-zasavje.si.

Nakup izdelkov “Prešito” je zrno k pogači prihodnosti naših otrok.

PR objava

Foto: VDC Zasavje

Prejšnji članekDan knjige v Hrastniku
Naslednji članekNa današnji dan: Marko Župančič