sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Tončke in Tončki razturajo

Učenke in učenci OŠ Tončke Čeč Trbovlje so skupaj s svojimi mentorji v juniju prejeli kar nekaj priznanj. Šola je prejela zlato priznanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava, punce Maša Neja, Maja in Vesna so bile najboljše v bralnem projektu Odprta knjiga, četrtošolec Vid pa se je na Župančičevi frulici uvrstil med pet najboljših slovenskih deklamatorjev.

Tončkin Kuolm fest

Na 34. festivalu Turizmu pomaga lastna glava je OŠ Tončke Čeč prejela zlato priznanje na nacionalni ravni za projektno nalogo, promocijski video in celoten vtis na temo Festival naj bo!

V šoli so že decembra lani pripravili izjemno prireditev Tončkin kuolm fest. Takole so vabili nanjo: »Pričakala vas bo trbouska pljahmuska, lahko boste šli v Tončkin rov, v štrcun kupili izdelke iz kuolma, šli v kantino na knapusko malco, nazadnje pa še na anduht v šolsko telovadnico.« In vse to se je res zgodilo.

Učenci so pod vodstvom mentoric načrtovali prireditev že dolgo pred izvedbo. In zgodilo se je ravno tako, kot so si zamislili. V kantini so stregli hrano in pijačo, kuhali knapovske jedi, v kinu so vrteli film lastne produkcije, igrali so se tako kot njihovi starši, stari starši ali še kakšno leto nazaj otroci v kratkih hlačah in bosih nog. Pri izpeljavi prireditve so sodelovali z okoljem, ljudmi, ki so jim šli na roke (godbeniki, kmečke ženske, rudarji v svečanih uniformah itn.).

Po festivalu jih je čakal še težji del. Vse skupaj so morali zapisati. Napisali so 60 strani dolgo nalogo, ki je verjetno prepričala tudi komisijo. Sredi marca bi morali sodelovali in predstaviti projekt na tržnici v Kamniku, vendar je predstavitev zaradi koronavirusa odpadla. So pa pripravili predstavitveni video, ki je dobro izpadel. Turistična naloga je dostopna tule.

Avtorji turistične naloge so bili: osmošolki Hana Stošicki in Klara Košak, devetošolci Maša Kurent, Bor Volavšek, Gašper Grašič in sedmošolka Ana Neža Detela. Pri izvedbi projekta sta sodelovala tudi osmošolca Marko Buzuk in Žan Lukač. Mentorici projekta sta bili Tanja Božiček Simnovčič in Urša Bajda.

Odprta knjiga

Zaključilo se je še eno tekmovanje – bralni projekt Odprta knjiga, namenjen starejšim učencem (7., 8., in 9. razred) na nacionalni ravni. Med 33 ekipami iz 17 šol in skoraj 100 učenci so prvo mesto osvojile sedmošolke OŠ Tončke Čeč: Maša Neja Golob, Maja Pušnik in Vesna Zupančič (ekipa Trboulski dweeb). Mentorica projekta je bila Urša Bajda. Nekaj splošnih informacij o projektu najdete tu.

Bralni projekt se ubada z vprašanjem, kako navdušiti najstnike za branje. Zastavljen je tekmovalno. Vsi člani ekipe preberejo v času projekta štiri romane. Med branjem dobivajo vprašanja, ki so povezana z naslednjim romanom za branje (uganiti morajo, kateri je to), in rešujejo knjižne uganke. Z rešitvami dokazujejo, da so prebrali romane. Tekmovanje je izjemno ustvarjalno in prav trboveljske Tončke so se na Odprti knjigi najbolje odrezale.

Deklamator Vid Lamovšek

Na letošnji jubilejni 30. Župančičevi frulici, ki je potekala virtualno, se je Vid Lamovšek med 82 deklamatorji iz 32 slovenskih osnovnih šol uvrstil v izbor najboljših 5.

V soboto, 13. junija, so vse finaliste povabili v studio prvega programa radia Slovenije v oddajo Hudo! V tej oddaji so gostili najboljše mlade pesnike in deklamatorje, ki so sodelovali na Župančičevi frulici. Ta je letos potekala že 30. leto, na njej pa je sodelovalo 172 mladih pesnikov in deklamatorjev iz 77 slovenskih šol. Poslušalci so spoznali pesniško in deklamatorsko strokovno komisijo, slišali, kakšne pesmi so najljubše mladim, in kdo je letošnji prejemnik pastirskega roga.

Več pa v posnetku oddaje.

Za konec še mal smetane

Tole se težko bere, ampak, če se potrudiš, je vredno. Sneto je iz facebooka ene od oboževalk Tončk in Tončkov, ki jo je prepričal Kuolm fest. Tako je zapisala (objavljamo brez popravkov):

»Prid´te, d´ noute dobil´ plauga!

Vsem učencem, ki ste sodelovali, ISKRENE ČESTITKE!

Resda so knapi rjakl adijo.. knapusk utroc pa zihr (š) ne! 🤸‍♀️🤘🤸‍♂️

Čist t’prava kantina.. jətrnce, šmorn, zaruoštan muočnk pa məlinuc. ☕🥄🥞

Pa kino z lastno produkcijo, pl’c z unikatnimi modnimi pa velik čvekaja ub štantih..😜 pa štrcuna z lastno kolekcijo iz kuolma, lesa idr. uporabnih materialov..👑💍📿

Pa Tončkin rov, hujš ku u jam..👻 pa impro gledališčniki Tončka teatra, plesalci u nabito polnem tanc pl’ci, zborovsk pevci.. pa pevske tršice Tonike.. 🎶 pa še pa še.. gužva n ofiraji pa u vašhau.. skor po šivih počla je dvorana..🤟🖤

Država in vsi s 34. festivala #TurizmuPomagaLastnaGlava, srečno pa prštimite se.. mi ž vemo, kua vas čaka.

Tončka nima fejst velik kuolma, ma pa svetoun Koulmfest‼ 🌟🎊«

Savus

Foto: arhiv OŠ Tončke Čeč

Isti avtor