29-letni Tilen Zajc iz kluba Pon Do Kwan Izlake je svojo bogato kariero v petek, 27. oktobra, okronal s srebrom, ki ga je prinesel iz Savdske Arabije, kjer so potekale Olimpijske igre borilnih športov (World Combat Games). Letos poteka deset let od prve medalje s tega elitnega tekmovanja.

Tilen Zajc je evropski in dvakratni svetovni prvak v kickboksu, zmagovalec Wako Kickboxing svetovne serije v kategoriji pointfight in edini s kar dvema medaljama z Olimpijskih iger borilnih športov (World Combat Games). Tilen Zajc je tisto ime slovenskega kickboksa, ki se je zapisalo v svetovno zgodovino borilnih športov.

Iz ruskega Sankt Peterburga je leta 2013 prinesel bron in tako napovedal zmagovalno ero, ki jo Zajc zaključuje s tem vrhunskim dosežkom. V Riad, glavno mesto Savske Arabije, je v pointfight kategoriji do 79 kilogramov poleg Zajca pripotovalo še sedem najboljših borcev sveta. Osmerico najelitnejših so zastopali štirje Evropejci, ostali so v Riad prileteli iz štirih drugih kontinentov, v katerih so znani kot najuspešnejši.

Kot prvaki svoje celine so v Savdsko Arabijo prispeli še predstavnika Severne in Južne Amerike, Afričan in Azijec. Evropa je kot velesila v tem športu postregla s kar štirimi predstavniki, ki so se na to elitno tekmovanje uvrstili potem, ko so na lanskem evropskem prvenstvu stali na stopničkah. Tilen Zajc se je lanskega novembra okitil z laskavim naslovom evropskega podprvaka v kickboksingu, na stopničkah pa so stali poleg njega še Madžar, Poljak in Ukrajinec.

Potek tekmovanja World Combat Games je bil Zajcu že znan zaradi nastopa na tem tekmovanju deset let nazaj. Notranje motiviran in psihofizično pripravljen je z reprezentančnim trenerjem (tudi Zajčev klubski trener) Srečkom Rozmanom in še dvema slovenskima tekmovalkama prispel v Riad z željo, da bi izboljšal uspeh izpred desetih let. Na tatamiju ga je po naključnem žrebu pričakal Iračan, ki ga je Zajc suvereno premagal. Že naslednji dan je sledila borba s Kanadčanom, ki je bila precej izenačena. Nasproti sta si stala vrhunska borca, oba z gorečo željo po zmagi. Povedel je Zajc, medalja pa je bila takrat že zagotovljena, vprašanje je bilo le, kako žlahtno se bo svetila. Zajc je na to vprašanje odgovoril po finalni borbi z Madžarom, s katerim je izgubil za eno točko, temu pa je botrovala tudi poškodba na začetku borbe.

Medalja z Olimpijskih iger borilnih športov je sedaj že doma, sveti pa se v srebru. Zajc je s tem uspehom potrdil svojo izjemno vrednost v tem športu in si priboril naslov, ki ga do petka ni imel še noben Slovenec. Zajc se je ponašal že kot edini z bronom s tega tekmovanja, zdaj mu je dodal še srebro.

Čez par tednov je sicer na koledarju svetovno prvenstvo, ki se bo odvilo na Portugalskem, a se mu bo Zajc zaradi poškodbe moral odpovedati. Kot kaže, bo Zajc svojo vrhunsko kariero sklenil prav z uspehom, ki ga je požel v Riadu pretekli teden in se tako podpisal pod naziv najuspešnejšega slovenskega kickbokserja vseh časov.

»Ob koncu tekmovalne kariere mu bomo podporniki pripravili sprejem v telovadnici OŠ Ivan Kavčič Izlake, ki bo v sredo, 8. novembra, ob 18. uri. Nanj vljudno vabimo tudi sokrajane, soborce in ostalo zainteresirano javnost, da počastimo uspehe Tilna Zajca, ki se je vpisal v zgodovino slovenskega in svetovnega športa,« so zapisali v sporočilu za javnost v Klubu Pon Do Kwan Izlake.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekManj svečk za manj grobov
Naslednji članekNa današnji dan: Valentin Osredkar