Fundacija Svečka ta teden v sedemindvajsetih slovenskih krajih ponovno organizira ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. V letošnjem letu bodo zbrana sredstva med drugim namenjena tudi prizadetim v poplavah. Letos akcija poteka pod geslom Ko pozabimo na naravo, nas ta vedno spomni nase.

Fundacija Svečka organizira že 15. ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov, ki se je pričela ta vikend. Akcija letos poteka v 27 slovenskih krajih. Obiskovalce pokopališč prostovoljci osveščajo o pomembnosti racionalne potrošnje sveč, cvetja in drugih izdelkov s kratko življenjsko dobo, ki predstavljajo veliko obremenitev za okolje.

Stojnice v Zagorju, Trbovljah in na Dolu

V Zagorju bodo zbrana sredstva v letošnjem letu namenili Zdravku Zakrajšku iz Kolovrata, ki ima status invalida, za nakup električnega vozička in ureditev premične klančine, ki bi mu omogočila izhod iz hiše. Prostovoljci bodo pred pokopališči do 1. novembra 2023.

V Hrastniku bo OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik zbirala sredstva za nakup mize nastavljive višine z izrezom za gibalno oviranega učenca. Na pokopališču na Dolu pri Hrastniku bodo do 1. novembra 2023.

V Trbovljah bodo zbrana sredstva namenili trboveljskim gasilcem za nakup opreme za reševanje ob poplavah. Za uspešno posredovanje ob poplavah in drugih vremenskih nevšečnostih jim manjka kar nekaj opreme, predvsem oprema za prečrpavanje in oprema za zaščito objektov ter oprema za preusmerjanje vode. Za nakup prepotrebne opreme potrebujejo okvirno 8.000 evrov. Prostovoljci bodo na pokopališču Gabrsko do 1. novembra do 17. ure.

Zastavice sočutja, kamenčki …

Na stojnicah, ki so postavljene pred pokopališči, bo tudi letos mogoče darovati prispevke, v zameno pa bodo darovalci prejeli zastavico sočutja, kamenčke in druge simbolične predmete, s katerimi se lahko naših pokojnih spomnimo na bolj ekološko ozaveščen način. S tovrstnimi akcijami je bilo v preteklih letih skupaj zbranih več kot pol milijona evrov. Vsa zbrana sredstva bodo letos namenjena lokalnim prejemnikom za nakup medicinskih pripomočkov ter za zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih. V letošnjem letu so upravičeni prejemniki tudi osebe in organizacije, ki so bile prizadete v poplavah, in reševalna oprema za posredovanje ob poplavah.

Raznolika pomoč

»Zbiramo za rehabilitacije kronično bolnih otrok, za zdravljenje otroških bolezni v tujini, nevrofizioterapevtske obravnave za otroke s posebnimi potrebami, invalidske vozičke, defibrilatorje in opremo za nujna posredovanja ob poplavah in drugih nesrečah. Več krajev v Sloveniji bo sredstva namenilo za razvoj genetskega zdravila za Karolino,« so zapisali organizatorji.

V projektu sodeluje 150 organizacij in preko 500 prostovoljcev iz vse Slovenije. Fundacija Svečka bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu.

Virtualna svečka

Tudi letos imajo Slovenci možnost prižgati virtualno SMS svečko. Prižgemo jo tako, da pošljemo SMS s ključno besedo SVECKA5 na 1919 in s tem prispevamo 5 evrov za reševanje življenj. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev operaterjev Telekom Slovenije, A1, T2 in Telemach.  Zastavice sočutja lahko darovalci dobijo pri naših prostovoljcih na stojnicah, lahko pa jo izdelajo tudi sami po priloženih navodilih.

V Fundaciji Svečka so pripravili tudi video predstavitev akcije.

Savus

Foto: Fundacija Svečka


 

Prejšnji članekSanacija Valvasorjeve
Naslednji članekTilen Zajc srebrn na OI borilnih športov