Niste edini. 10 – 15% bolnikov ima težave s požiranjem zdravil. Bodisi s samo enim zdravilom ali vsemi, ki jih jemljejo – število tablet ni glavni dejavnik.

Požiranje je kompleksna fiziološka funkcija, pri kateri sodeluje 26 parov mišic in 5 možganskih živcev. Število je tako veliko zato, ker se križata dihalna in prebavna pot in je potrebno preprečiti, da hrana ali pijača zaideta v pljuča. Požiranje je sestavljeno iz več faz – hotenih in refleksnih. Težave s požiranjem lahko nastopijo v katerikoli fazi požiranja in v katerikoli starostni skupini, so pa pogostejše pri starejših. Pri težavah s požiranjem lahko zdravilo povzroči davljenje in s tem obstrukcijo dihalnih poti ali pa se lahko zatakne v požiralniku, se tam začne raztapljati, s tem se spremeni učinkovitost zdravila in/ali pride do poškodb požiralnika.

In kako ti bolniki rešujejo težave? Večinoma izpuščajo odmerke ali pa drobijo tablete oz. odpirajo kapsule. Tega si zdravstveni delavci res ne želimo. Z izpuščanjem odmerkov namreč ne dosegate optimalnega učinka zdravljenja, z poseganjem v zdravilo pa lahko povzročite, da se bo prehitro sprostila vsa učinkovina (posledica je lahko prevelika sedacija, hipotenzija, hipoglikemija, …) oz. učinkovina lahko poškoduje požiralnik ali želodec, … Predvsem to velja za zdravila, ki imajo na ovojnini navedeno naslednje: gastroresistentne, XL, SR, MR, R, OROS, s podaljšanim sproščanjem, …

Kaj pa res lahko naredite?

  • Zdravilo vzemite z vodo, jogurtom ali sadnimi kašicami – seveda to ne velja za zdravila, ki se morajo jemati na tešče. V lekarni lahko kupite tudi gel za lažje požiranje tablet ali kapsul.
  • Ne mečite zdravil nazaj v žrelo in ne nagibajte glave nazaj pri požiranju, saj s tem zožite prostor zadaj v grlu, pač pa glavo nagnite naprej (brado potisnite k prsnici) in pogoltnite v tem položaju.
  • Trenirajte požiranje z majhnimi sladkarijami ali koščki želeja. Ko je požiranje lažje preidite na večje koščke.
  • Preverite v navodilu, ki je priloženo v škatlici zdravil, ali se lahko tablete delijo na dva enaka dela.
  • Povejte zdravniku ali farmacevtu, da imate težave s požiranjem (enega, mogoče določenega zdravila, ali pa vse terapije). Po raziskavah namreč več kot 80% bolnikov o tej svoji težavi ni nikoli spregovorilo z zdravnikom ali farmacevtom. Ne odpirajte kapsul in ne drobite tablet brez predhodnega posveta s farmacevtom.
  • Povejte zdravniku ali farmacevtu, če imate kakršnekoli težave pri jemanju zdravil. Ni nujno da gre samo za težave s požiranjem, mogoče ne morete odpreti stekleničke z zdravili, ne znate oz. ne zmorete uporabljati vdihovalnika, imate težave pri aplikaciji kapljic za oči, …

V naši lekarni izdelujemo Pregled uporabe zdravil, kjer je del posveta namenjen pogovoru z bolnikom – torej se lahko z nami pogovorite tudi o težavah, ki jih imate z zdravili. Skupaj bomo poiskali rešitev in izdelali bomo Osebno kartico zdravil. S tem vam bomo pomagali pri doseganju optimalnih učinkov pri zdravljenju z zdravili in preprečili, da bi se izpostavili neželenim učinkom zdravil.

In kaj si želimo, da si zapomnite od tega nasveta?

Ne odpirajte kapsul in ne drobite tablet brez predhodnega posveta z zdravnikom ali farmacevtom.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje