sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Svetovanje za zdravje v ZD Trbovlje

Kot drugje po Sloveniji tudi v ZD Trbovlje deluje zdravstveno vzgojni center (v nadaljevanju ZVC), ki zagotavlja promocijo zdravja in zdravstvene vzgoje za odraslo populacijo.

Aktivnosti potekajo v obliki delavnic, predavanj in drugih dogodkov (občinski preizkusi hoje na 2km, svetovanje na stojnicah, Svitov dan, Rožnati oktober …). Ciljno populacijo osvešča in spodbuja tudi za vključevanje v preventivne programe za zgodnje odkrivanje raka (SVIT, DORA, ZORA).

Različne delavnice

Za lokalno skupnost so primerne tiste delavnice, kjer udeleženec ne potrebuje napotitve osebnega zdravnika. So kratke, ki ne presegajo 2 uri: Življenjski slog, Dejavniki tveganja, Tehnike sproščanja, Ali sem FIT? ter dolge: Stres – 4 x 90 minut, Skupinsko opuščanje kajenja – 6 x 90 minut in Individualno opuščanje kajenja – 6 x 30 minut.

Za obisk poglobljenih/dolgih delavnic: Zdravo jem, Zdravo hujšam, Gibam se, Spoprijemanje z depresijo in tesnobo pa je potrebna napotitev osebnega zdravnika, referenčne sestre, psihiatra ali psihologa.

Brezplačno

Za vse udeležence, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje so delavnice brezplačne.

Ali sem fit?

V obdobju po epidemiji, ko smo vsi izgubili kar nekaj kondicije, je delavnica Ali sem fit? še kako aktualna. Pod nadzorom fizioterapevtke Irene Štern udeleženci izvedejo enega od treh preizkusov za ugotavljanje telesne zmogljivosti:

  • preizkus hoje na 2 km (za zdrave osebe, stare od 20 do 65 let)
  • 6-minutni test hoje (za osebe od 18 naprej z urejeno kronično boleznijo)
  • 2-minutni test stopanja na mestu (za starejše osebe 65 let in več z urejeno kronično boleznijo)

Na podlagi rezultatov testiranja sledi strokovno svetovanje fizioterapevtke, ki udeležencem svetuje zdravju prijazno telesno dejavnost. Poudarek je na pomenu hoje in na zaželenem spremljanju napredka na vsakih 6 mesecev. Glede na stanje svetuje tudi vključitev v daljši delavnici Gibam se in Zdravo hujšam.

Vabljeni k udeležbi!

Gabriela Hostnik, vodja ZVC Trbovlje

zdravstvena.vzgoja@zd-trbovlje.si

PR objava


 

Isti avtor