Policisti v Zasavju so se pretekli vikend ukvarjali z zanimivimi primeri. Med drugim so obravnavali štiri prometne nesreče (dvakrat alkohol, voznik se je zaletel celo v kozolec), štiri kršitve javnega reda in miru ter pretep v lokalu, z drogo, požarom tovornega avtomobila, poškodbo pnevmatike in štirimi krajami registrskih tablic in katalizatorja. Obravnavali so tudi tim. ljubezensko prevaro. Trboveljčanka je prevarantu zaradi spletne ljubezni nakazala več tisoč evrov.

PP Hrastnik

V petek, nekaj pred 9. uro so policiste obvestili o prometni nesreči. Do nesreče je prišlo zaradi nepravilnega prehitevanja. Povzročitelju so izdali plačilni nalog. V nesreči je nastalo za okoli 3.300 evrov materialne škode.

V petek zvečer so policiste obvestili o kršitvi javnega reda in miru, policisti so kršitelju izdali plačilni nalog.

PP Trbovlje

V petek so na PP Trbovlje prejeli prijavo 37-letne Trboveljčanke, da je prek spleta spoznala neznanca, ki jo je pregovoril, da mu je nakazala denar in jo tako ogoljufal za več tisoč evrov. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil, o vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. Več o tim. romantičnih prevarah spodaj.

Istega dne v večernem času so na območju Trbovelj 18-letnemu občanu zasegli neznano rastlinsko snov, za katero sumijo, da je prepovedana droga. Po opravljeni analizi bomo zoper njega izvedli prekrškovni postopek.

V nočnem času so intervenirali v stanovanju v Kisovcu in zaradi kršenja nočnega počitka 41-letnemu kršitelju izrekli globo.

V soboto v nočnem času se je na območju Trbovelj zgodila prometna nesreča z materialno škodo zaradi nepravilne strani vožnje 20-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je trčil v obcestno ograjo. Pri postopku so ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola (0,72 mg/l). Vozniku so odvzeli vozniško dovoljenje, čaka ga obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

V nedeljo v jutranjem času so policiste obvestili o požaru tovornega vozila za prevoz vozil, na katerem je bil naložen osebni avtomobil. Požar so gasilci pogasili. Neznanec je na območju Trbovelj ukradel omenjeno vozilo, s katerim se je odpeljal v smeri Knezdola, kjer je vozilo iz neznanega vzroka zagorelo. Pri tem je nastala škoda v višini 5.000 evrov. Preiskava še poteka.

Preko noči je neznanec iz parkiranega osebnega avtomobila v Trbovljah ukradel registrski tablici št. MB ZN-456.

PP Zagorje ob Savi

V petek so obravnavali prometno nesrečo. Doslej neznani voznik je na parkirišču trčil v vozilo in ne da bi nudil podatke s kraja odpeljal.

V večernem času smo policisti obravnavali kršitev javnega reda in miru v zasebnem prostoru, kršitelju so izdali plačilni nalog.

V soboto popoldan so se ukvarjali s poškodovanjem pnevmatike na vozilu, o dogodku še zbirajo obvestila.

V nedeljo popoldan so posredovali ob pretepu več oseb v enem izmed gostinskih lokalov v Zagorju ob Savi. Policisti dogodek še preiskujejo zaradi suma kaznivega dejanja nasilništva. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

PP Litija

V petek dopoldan so obravnavali tatvino katalizatorja z osebnega vozila. Neznanec je tatvino opravili preko noči. Nastala je materialna škoda, tatvino še preiskujejo.

Nekaj pred 19. uro so obravnavali prometno nesrečo s pobegom. Neznani voznik je zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal z vozišča in se z vozilom prevrnil na bok v jarek. Po dejanju je z vozila snel registrske tablice ter kraj zapustil. Aktivirani so bili policisti, gasilci in reševalna ekipa ZD Litija. Voznika so našli, opravljen preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0.80 mg/l izdihanega zraka. Ker je oseba izjavila, da je pila alkoholne pijače po prometni nesreči, so mu policisti odredili strokovni pregled. Sledi postopek o prekršku.

V soboto so obravnavali dva primera tatvine registrskih tablic s parkiranega osebnega vozila.

V nedeljo nekaj pred 20. uro so obravnavali prometno nesrečo s pobegom. Neznani voznik je z osebnim vozilom trčil v kozolec, ga poškodoval in s kraja odpeljal. Policisti so ugotovili, da gre za VW Passat rdeče barve, ki so ga kasneje našli, prav tako voznika. Sledi nadaljnje zbiranje obvestil in prekrškovni postopek.

V večernem času so obravnavali kršitev javnega reda in mira. Po vseh zbranih obvestilih bodo izvedli prekrškovni postopek.

Savus

Fotografija je simbolična


Romantične prevare

Pri romantičnih prevarah storilci želijo pridobiti oškodovančevo zaupanje, tako da se z njimi preko e-sporočil ali telefona pogovarjajo dalj časa, tudi več mesecev. V nekaterih primerih se oškodovanci oz. oškodovanke (običajno gre za starejše ženske) dejansko zaljubijo v storilca, ki se jim predstavi s fotografijami postavnega vojaka, zdravnika, delavca na naftnih ploščadih ipd. Ko storilci presodijo, da je zaupanje dovolj visoko, začnejo zaprošati za denar ter nakazila na tuje transakcijske račune, in sicer pod pretvezo nakupa letalskih kart za prihod v Slovenijo, za plačilo davka za paket večje vrednosti, ki naj bi ga poslali na naslov oškodovanca, ipd. Pri tovrstnih prevarah se velikokrat zgodi, da oškodovanke zaradi sramu zadev ne prijavljajo policiji. Spletni uporabniki imajo največji vpliv, da se tovrstna dejanja in oškodovanja preprečijo, zato v policiji svetujejo:

  • ne zaupajte neznancem na spletu,
  • neznancem ne posredujete osebnih ali bančnih podatkov,
  • ne omogočate jim oddaljenega dostopa do svojega računalnika ali spletne banke,
  • pred kakšnim koli nakazilom sredstev predhodno po spletu preverite prejemnika,
  • pred sklepanjem posla se pozanimajte pri znancih ali strokovnjakih (SI-CERT, policija, banka),
  • če ugotovite, da ste oškodovani, zadevo v čim krajšem času prijavite policiji ter svoji banki.

Več na tej povezavi.