Temelje tega pa je potrebno začeti postavljati že zgodaj v otroštvu. Skoraj vsak starš želi vzgojiti otroke v dobre osebe. Verjetno noben oče ne razmišlja: “Rad bi, da bi bil moj sin ošaben in bogat. Ali pa, da bi bila moja hči slavna, plehka in zoprna.”

Mislim, da je nekako samoumevno, da razmišljamo o dobrih moralnih vrlinah. Kljub temu pa, če dobro pogledamo, kaj kot starši počnemo in govorimo, zlasti ko otroci odraščajo, vidimo, da si v resnici prizadevamo in jih spodbujamo biti uspešni.

Želimo slišati, kako so se odrezali na testu iz matematike in če so bili pri telesni vzgoji prvi v teku. Zanima nas, na katero fakulteto se bodo vpisali in kako jim gre pri obšolskih dejavnostih. Usmerjamo jih na področja dela, ki so donosna, zaradi česar naj jim ne bi bilo treba skrbeti za denar.

Težava pa je v tem, da nič od tega nima nobene zveze s tem, kar v resnici čutimo in želimo globoko v sebi:

da bi bili dobri, topli, prijazni in na sploh taki ljudje, kakršnih si vsi želimo ob sebi.

Zato je čas, da o nekaterih stvareh premislimo. Morda je ključ prav v tem, da prenehamo poskušati vzgajati uspešne otroke. Morda v tem, da premislimo in spremenimo, čemu doma in v pogovorih posvečamo pozornost.

Začnite se aktivno pogovarjati in nagrajevati razmišljanje o vrednotah, ki so povezane z dobrim značajem. Otroke spodbujajte k malim dobrim dejanjem in jih doma pri večerji sprašujte, s čim so danes pomagali drugim.

Sprva bodo verjetno prevladovali: “Ah, pozabil sem” in “ne vem, nisem imel časa.” Ampak verjemite, da bodo čez čas začeli dajati bolj premišljene odgovore: “Svoj prigrizek sem delil s prijateljem, ki ga ni imel” ali “sošolki sem pomagal razumeti vprašanje, ki ga na testu ni znala rešiti.”

Aktivno bodo začeli iskati priložnosti za pomoč. In ne sprašujte jih o življenjsko nepomembnih stvareh. Ne učite jih, da vas lahko navdušijo samo z dosežki. Pokažite jim, da so pomembne čustvene in moralne vrednote. Da biti dober človek ni le nekaj, o čemer samo govorite, ampak nekaj, kar delate in živite.

Tako bodo tudi oni.

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb


 

Prejšnji članekDobrodelni Crazy boysi
Naslednji članekDanes dogaja