Na zadnjo sredo v letu se nadaljuje kup prednovoletnih prireditev. V Zagorju bodo proglasili športnike leta, v Hrastniku bo za zabavo poskrbel Perica Jerković, otroci bodo predčasno silvestrovali, še vedno so na ogled jaslice. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 28. december 2022

Vreme

Danes bo delno jasno, zjutraj ponekod megleno ali pa še oblačno. Čez dan bo več oblačnosti v jugozahodni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, najvišje dnevne od 3 do 9 °C.

V četrtek bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno. V petek bo tudi na severovzhodu nekoliko bolj oblačno. Prehodno bo ponekod rahlo deževalo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane na Izlakah promet poteka do 1. januarja 2023ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni načrtovanih izklopov električne energije.


Prireditve

Zavod za šport Zagorje

Športnik leta

Zavod za šport občine Zagorje pripravlja v športni dvorani Zagorje prednovoletni koncert s podelitvijo priznanj športnik leta občine Zagorje ob Savi in nastopom Zagorskega okteta in Marka Škugorja. Pričetek ob 20. uri.Za športnico leto kandidirajo Neja Turnšek, Lara Logar, Tina Baloh, Klara Podlogar in Nika Skubic. V izboru za športnika leta so Tilen Zajc, Anej Razpotnik, Mario Markotić in Gašper Judež, v izboru za ekipo leta pa Plesni klub Kattan, Športno društvo Mlinše, Kolesarski klub Zagorska dolina in Smučarki klub Zagorje – sekcija za skoke Kisovec.


MC Hrastnik

Perica Jerković

V Mladinskem centru v Hrastniku bodo danes ob 19. uri pripravili predstavo stand up komika Perice Jerkovića, ki je eden najbolj izkušenih stand-up komikov pri nas. Od leta 2003 je zabeležil okrog 2000 nastopov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, pa tudi v Grčiji in Angliji. Gostoval je na vseh večjih festivalih stand-up komedije v tem delu Evrope, izvedel je vrsto delavnic stand-up komedije in posnel avtobiografski dokumentarni film Leto, ki prikazuje leto dni v življenju stand-up komika. Največjo prepoznavnost je dosegel s celovečerno stand-up komedijo Rojen v Jugi, svoj drugi solo šov je poimenoval Homo Selfiens: Zgodovina selfi butla. Na televizijo je uvrstil tudi krajši comedy special s starševsko tematiko. Sodeloval je v različni roastih, z Urošem Kuzmanom je soustvaril predstavo Profesor Kuzman mlajši. Z Gašperjem Bergantom in Boštjanom Gorencem – Pižamo je smeh izvabljal v šovu Brade, z Alešem Novakom pa to trenutno počne v komediji Slovenec in pol.


OZPM Hrastnik

Pravljična dežela

Občinska zveza prijateljev mladine Hrastnik pripravlja danes od 16.30 do 18.30 v telovadnici OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik v okviru Pravljične dežele otroško silvestrovanje.


MC Zagorje

Rabiš vizijo?

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi bodo danes ob 11. uri pripravili ustvarjalno delavnico za mlade z naslovom Rabiš vizijo?.


Cerkve v Trbovljah, Hrastniku in na Dolu

Jaslice

V času med božičem in silvestrovim bodo od 27. do 31. decembra župnijske cerkve v Trbovljah, Hrastniku in na Dolu odprte za ogled jaslic med 16. in 18. uro.

 


KS Ravenska vas

Ogled jaslic

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja danes od 11. do 12. ure ogled jaslic v cerkvi sv. Urha v Ravenski vasi.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Pravljična ura

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah bodo danes ob 17. uri pripravili on-line pravljično uro z dijaki GESŠ Trbovlje. Najdete jih na fb strani knjižnice.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Trbovlje – kino

Faraon, divjak in princesa

ob 10. uri

Francostki animirani družinski film, izvirni naslov The Black Pharaoh, the Savage and the Princess (2022), režija in scenarij Michel Ocelot, igrajo Serge Bagdassarian, Oscar Lesage, Aissa Maiga

Tri zgodbe, tri obdobja, trije svetovi. Barvite animirane pripovedke za veliko platno in najdaljše noči v letu. Vizualni in glasbeni užitek za vso družino je delo francoskega velikana animacije Michela Ocelota. V Sudanu živita mladenič Tanwekamani in princesa Nasalsa, ki jima ni dovoljeno, da bi se poročila, saj mora Nasalso poročiti sam faraon. Tanwekamani se odpravi v Egipt, da bi dokazal svojo vrednost. V srednjeveški Franciji živi divjaški princ, izobčen z očetovega gradu, ker je na prostost spustil zapornika. Maroško-turška pravljica iz 18. stoletja: mladenič, ki izdeluje najboljše cimetove ocvrtke si želi srečanja z rožno princeso, ki živi skrita v sultanovi palači.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Slavko Hlastan

Na današnji dan se je leta 1897 v Trbovljah rodil Slavko Hlastan, eden redkih Trboveljčanov, ki je nastopil na olimpijskih igrah (leta 1924 v Parizu). In ne samo to, bil je celo blizu kolajne, saj je v disciplini skok čez konja na šir brez ročajev osvojil najbolj nehvaležno četrto mesto. Z vrsto takratne Kraljevine SHS je na neuradnem svetovnem prvenstvu osvojil drugo mesto.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus