ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Starejši za starejše

»Program Starejši za starejše je humanitarni program Zveze društev upokojencev Slovenije, ki ga izvajamo prostovoljci društev upokojencev, vključenih v program. Njegovo bistvo je, da prostovoljci obiščemo vse starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašamo o tem, kako živijo, in jim poskušamo organizirati pomoč, če jo potrebujejo“ pravi Jerica Laznik.

V Zasavski pokrajinski zvezi društev upokojencev se na programu SzS soočamo s pomanjkanjem zanimanja za vključevanje v prostovoljstvo. Zavedamo se, da je prostovoljstvo na našem programu, ki deluje čez celo leto in zajema številčno obsežno populacijo starejših, eno zahtevnejših. Verjemite pa, da z nami doživite tudi zelo lepe, srčne in prijazne trenutke, ki preženejo tiste manj lepe, boleče in žalostne. Velik del naših prostovoljcev svoje poslanstvo opravlja že vse od začetka projekta, torej od leta 2004 oz. 2007, in so tako že sami upravičeni do pomoči prostovoljcev.

Verjetno je prostovoljce lažje pridobiti za občasne in sezonske pomoči ter med mladimi, težje pa v stalnih programih, ki zajemajo obiske na domu, spremljanje, druženje in nudenje različnih oblik laične pomoči starejšim. Seveda ostajamo optimisti in se še naprej trudimo pri obveščanju in iskanju ljudi, ki bi delček svojega prostega časa namenili prostovoljstvu v našem programu.

Poudariti moram, da se resnično redkokdaj zgodi, da prostovoljec, ki se nam pridruži, zapusti svoje novo pridobljene somišljenike in oskrbovance, saj se med seboj povežemo na nekem novem področju življenja, ki te plemeniti, in počasi spoznavaš, da sta bistvo in lepota naših življenj tesno povezana s skrbjo za sočloveka in skupnost, v kateri živiš.

Vse to in še veliko več smo izvedeli tudi v našem uvodnem izobraževanju, ki nam ga vedno tako strokovno in slikovito približa naša izobraževalka Danica Kurent. Dodajam misel, da bi uvodna izobraževanja z veseljem izvajali mesečno, saj bi to pomenilo, da se nam želi pridružiti veliko novih prostovoljcev.

Za vse dodatne informacije o delu prostovoljcev na programu Starejši za starejše pa prisrčno vabljeni na pogovor. Na sedežu Društva upokojencev Hrastnik vas pričakujemo vsako sredo med 9. in 11. uro.

Jerica Laznik

Foto: DU Hrastnik


 

Isti avtor