V sredo, 8. julija so vodjo dnevnega in institucionalnega varstva VDC Zagorje ob Savi iz NIJZ OE Koper obvestili, da je bila njihova stanovalka v nedeljo, 5. julija popoldne na domači rojstnodnevni zabavi na prostem, na kateri je bila tudi okužena oseba s koronavirusom.

»Za stanovalko so odredili karanteno. Stanovalka ne kaže nobenih znakov bolezni in je za sedaj zdrava. Povedali so, da je zelo majhna verjetnost je, da se je stanovalka okužila, prav tako v tem kratkem času ni bojazni, da bi okužbo prenesla, zato dodatni ukrepi trenutno niso potrebni. Stanovalko smo skupaj z zaposlenim izolirali v karanteni praznih prostorov VDC, ki so ločeni od vsega ostalega delovanja, kjer bo ostala 14 dni. Po dveh negativnih brisih se bo lahko vrnila nazaj med ostale stanovalce,« je sporočila direktorica VDC Zagorje dr. Špela Režun.

V VDC Zagorje so ukrepali po navodilih NIJZ in protokolih, ki jih imajo pripravljene za takšne primere. Ob tem pa se je še enkrat pokazalo, da ob takšnih primerih niso pripravljeni na izzive, ki bi jih predstavljali oboleli za koronavirusom. »Opozarjamo vse pristojne, da v primeru pozitivnega brisa stanovalcev v enotah bivanja v VDC-jih, ne samo našem zasavskem, ampak tudi ostalih, nimamo možnosti vzpostavljanja rdečih con, na kar že vseskozi opozarjamo pristojne in pričakujemo na podlagi dogovorjenih protokolov takojšnje sprejeme v bolnišnico. V naših zavodih namreč nimamo ne primernih prostorov in ne dovolj kadra,« je ob tem primeru opozorila direktorica Režunova.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekZasavske projekte spregledali
Naslednji članekSlikarji spet v Zagorju