Mineva 78 let, odkar so nacistični okupatorji začeli z izseljevanjem ne samo Slovencev, temveč tudi drugih narodov, vendar so spomini na tiste čase še živi. Na hlevskem dvorišču pri gradu Brestanica – Rajhenburg se je ponovno zbralo okrog 500 še živečih slovenskih izgnancev in njihovih svojcev, da bi ponovno opomnili, da se trpljenje, ki so ga doživeli v tistih časih, ne sme nikoli več ponoviti. Spominskega srečanja se je udeležilo tudi 18 Trboveljčanov. Na prireditvi je so Trboveljčani sodelovali s praporjem Društva izgnancev Trbovlje.

Predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941 – 1945 Ivica Žnidaršič je pozdravila zbrane in goste ter opisala pot društva izgnancev Slovenije od ustanovitve leta 1991 do danes. Povedala je, da je društvo s pomočjo slovenskih in tujih arhivov uspelo pridobiti dokumente o izgnanih in v izgnanstvu umrlih Slovencih, na podlagi katerih je izgnancem priznan njihov status in na podlagi katerega so dobili odškodnine za trpljenja med izgnanstvom. Društvo, njihovi člani in podporni člani so z velikim trudom uspeli obnoviti del gospodarskega poslopja gradu Rajhenburg, kjer je bilo zbirno mesto za izgon Slovencev v tujino ter v tem poslopju uredili zgodovinsko razstavo o izgnanstvu.

Srečanju je prisostvoval tudi predsednik državnega zbora Marjan Šarec, ki je v govoru poudaril, da se fašizem zopet prebuja in da v današnjem času ni mesto želji po osvajanju ozemelj drugih narodov. Slovenja je majhna, vendar smo doslej preživeli na svoji zemlji, ker smo se vedno uprli okupatorju in preživeli bomo še naprej, ker se bomo vedno dvignili v bran našega ozemlja.

IT

Foto: IT