Zadnja številka časopisa Savus v tem letu in nasploh zadnja je že med zasavskimi bralci. Od zasavskih bralk in bralcev se poslavljamo s tiskanim časopisom. Ostajamo pa z vami na spletu. O tem piše v svojem zadnjem uvodniku v časopisu Savus Marko Planinc.

Slovo

Spoštovane bralke in bralci našega časopisa. Danes pišem tale uvodnik s cmokom v grlu. Zadnji uvodnik v Savusu je. V rokah držite zadnji časopis s tem imenom. Poslavljamo se od vas in smo vam hvaležni, da ste nas brali.

Župani zasavskih občin Marko Funkl, Zoran Poznič in Matjaž Švagan so se odločili, da bodo pričeli izdajati mesečni regijski časopis. To nekako sovpada tudi z našo odločitvijo, da prenehamo z izdajanjem Savusa. Časopis je namreč živel od oglasnega prostora. Pravzaprav je hiral v skladu z vse bolj zaostreno situacijo. Občinska podpora edinemu zasavskemu tiskanemu mediju je bila preskromna, odziv oglaševalcev pa premajhen, da bi lahko normalno izdajali mesečnik. Številni manjši oglaševalci iz Zasavja so se zavedali priložnosti in oglaševali. Tisti, ki imajo od Zasavcev največ (banke, zavarovalnice, veliki trgovci in podobni) pa so bili za oglaševanje in podporo zasavskemu tiskanemu mediju bolj kot ne gluhi. Kaj hočemo, pomemben jim je le dobiček, ki ga kujejo v Zasavju.

Hvaležni smo vsem, ki so nam kljub vsemu stali ob strani. Tako za moralno podporo (kar nekaj sporočil smo že dobili, v katerih nam izrekate priznanje za delo), kot za podporništvo, s katerim ste nas posamezniki in podjetniki tako ali drugače podpirali. Vsem in vsakemu posebej iskrena hvala. Sam pa se moram zahvaliti še svojim požrtvovalnim sodelavcem, ki so skoraj deset let v različnih obdobjih sodelovali pri nastanku časopisa.

Nekako se bom tudi sam oddahnil. Verjemite, da ni lahko z izjemno majhno ekipo vsak mesec (in vsak dan na spletu) plesti novice in jih prinašati v vaš dom. Velikokrat je bilo treba delati nad »normo«, večkrat zalagati svoj denar in poskrbeti, da smo izšli. Sem pa malo razočaran in žalosten, da Zasavje ne premore toliko skupnega potenciala, da bi si privoščilo neodvisen tiskan, spodoben in korekten medij. Čeprav seveda povsem neodvisen ni nihče. Ampak, važno je, da težimo k temu, da upoštevamo novinarski kodeks in imamo radi svoje bralke in bralce. Le oni so merilo. In le oni vedo, kaj jim tiskan papir, ki jim ga prijazni poštarji prinesejo v njihove nabiralnike, pomeni.

Savus bo naprej živel na spletu, ki je vseeno finančno manj zahteven medij. Trudili se bomo, da vam bomo vsak dan stregli s kakovostnimi in kompetentnimi zasavskimi novicami. Veseli bomo, če nas boste spremljali. In nas tako in drugače še naprej podpirali.

Novemu projektu zasavskih občin in županom želim vse dobro. Povabili so me k soustvarjanju, dokončnega dogovora pa še ni. Morda se še beremo tudi v tiskani obliki, morda so te besede moje zadnje, ki se bodo znašle na časopisnem papirju.

Vsekakor pa vam in vsem vašim želim mirno in prijetno leto 2024. In vseh tisoč let za tem. Naj vas spremljajo dobri ljudje, ki so vredni vašega zaupanja.

Srečno!

Marko Planinc

Foto: Savus


 

Prejšnji članekKoledar dogodkov – junij 2023
Naslednji članekPet vlomov