sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Slikarska kolonija Izlake-Zagorje

Znanstveniki predvidevajo, da je najstarejša ohranjena stenska risba nastala pred več kot 45.500 leti. Zato ni presenečenje, da umetnost igra v človekovem življenju veliko vlogo. Izražanje človekove notranjosti je resnična umetnost.

Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Danes pa za uvod objavljamo tekst, ki ga je napisala ob otvoritvi razstave slikarskih del lanske kolonije članica Sveta kolonije Izlake Zagorje Kristina Renko.

V času razmer, v katerih živimo že več kot dve leti, je velik del življenja presedlal na virtualni svet.  Umetniki, ki so se udeležili slikarske kolonije Izlake-Zagorje, pa so v svojih delih iznajdljivo povezali potek teh let.

»Umetnost je med drugim pripovedovanje zgodb. Človek jih pripoveduje že od nekdaj. Jamske slikarije predstavljajo komunikacijo z naravo, sočlovekom in onostranstvom,« je zapisala Kristina Renko v uvodu brošure slikarske kolonije.

Nadaljevala je z mislijo, da je umetnost v SSKJ sinonim za komunikacijo in sporazumevanje. Zaradi razmer pa se je spremenilo v sovražnost, nestrpnost, apatijo ter agresijo hkrati.

»Umetnik se, ko postavi svoje delo na ogled občinstvu, razgali, njegova ranljivost je izpostavljena kritiki, a tudi pohvali. Razgaljenost publike na drugi strani se kopa v anonimnosti omrežij vseh vrst in vzbuja lažni občutek, da je v virtualnem svetu vse dopuščeno. Težava je, da je virtualni svet v veliki meri nadomestil resničnega in da se v teh korona časih večkrat sprašujemo, kakšen je bil svet, v katerem smo živeli in na katerega smo že skoraj pozabili.” dodaja Kristina Renko.

Pravi še, da so umetniki v ustvarjenih delih spoštljivo povezali preteklost in sedanjost. Od klasične slikarske tehnike do subtilnega kolorita uporabljajo za to, da ustvarjajo lirično vzdušje, preplet mistike, logike, duhovnosti in narave …

Savus 

Foto: Slikarska kolonija


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor