V petek, 12. julija zvečer so se predstavili udeleženci letošnje, že 56. slikarske kolonije Izlake Zagorje. Verjetno prvič v dolgoletni zgodovini delovanja številčno prevladujejo umetnice.

V uvodnih besedah je zbrane pozdravila Eleonora Kramar, predsednica  sveta Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, v nadaljevanju pa je vsako udeleženko in udeleženca posamično predstavil umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Letošnji udeleženci Ahmet Ozel (Turčija), Andrej Brumen Čop (Slovenija), Adriana Omahna (Argentina), Nataliya Gorza (Ukrajina, živi v Sloveniji), Željko Mucko (Hrvaška), Catharine Rey (Francija), Maruša Štibelj (Slovenija), Enes Lević (BIH), Radmila Sofija Šijan (Srbija), Ana Sluga (Slovenija) in Andreja Srna (Slovenija) imajo različne pristope k ustvarjanju, zato bo po besedah organizatorjev zaključna predstavitev nadvse raznolika in bogata.

Predstavitev se je začela z instrumentalnim vložkom Dušana Kastelica, ki je na cigaret box kitaro zaigral enega izmed svojih komadov. Zaključek pa je bil namenjen kratkemu pogovoru z Dušanom Kastelicem, ki ga je na zanimiv in vedno svojstven način izpeljal publicist Roman Rozina. Med pogovorom pa sta bili projekciji Kasteličevih kratkih animiranih filmov Čikorija an kafe in Celica.

V programu desetdnevnega dela bo poleg ustvarjanja umetnic in umetnikov še tradicionalna otroška kolonija v ponedeljek, 15. 7., v dopoldanskem času, v torek, 16.7., bo ob šestih popoldne odprtje razstave Božidarja Jakca, v petek, zadnji dan, pa bo na ogled predstavitev del v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Organizatorji vabijo vse, ki jih delo umetnikov zanima, da se lahko oglasijo ves čas trajanja kolonije.

Vukašin Šobot

Foto: Vukašin Šobot