Zasavski muzej Trbovlje in Mestni muzej Idrija vas vabita na odprtje gostujoče razstave Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope, ki bo v sredo, 1. marca 2023 ob 17. uri v Zasavskem muzeju Trbovlje.

Avtorica gostujoče razstave je Milojka Magajne, muzejska svetnica.

Skrita partizanska bolnica Franja, zgrajena med drugo svetovno vojno v težko dostopni soteski Pasice na Cerkljanskem, pripoveduje zgodbo o pogumu, humanitarnosti in solidarnosti. Njeni junaki so običajni ljudje, ki so zapustili varna zavetja svojih domov, da bi izborili mir in svobodo. Ob njihovih žrtvah in trpljenju so se gradili temelji današnje povezane in demokratične Evrope.

S predmeti, besedili, fotografijami in videoposnetki je na razstavi predstavljeno delovanje bolnišnice, skrb za ranjence, oskrba s hrano, zdravili in sanitetnim materialom, ukrepi za varnost in obrambo bolnišnice ter njen današnji pomen v vlogi kulturnega spomenika. Obiskovalci vse to spoznavajo tudi skozi zgodbe dejanskih ljudi – članov bolnišničnega osebja, ranjencev in domačinov iz neposredne okolice Franje.

V aprilu bo organizirano tudi vodstvo po razstavi z avtorico in Muzejski parlament, kjer bodo lahko obiskovalci izvedeli dodatne zanimivosti o partizanski bolnici Franji.

Razstava bo odprta do konca aprila 2023. Projekt omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Trbovlje.

PR objava