Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes predstavljamo Seada Emrića, člana združenja likovnih umetnikov Bosne in Hercegovine.

Sead Emrić

Rojen je bil leta 1965 v Bihaču. Po srednji šoli se je vpisal na Pedagoško akademijo v Banja Luki, kjer je leta 1990 diplomiral. V Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani je zaključil tudi študij grafike. Je član združenja likovnih umetnikov Bosne in Hercegovine in predsednik podružnice za Unsko-Sanski kanton. Živi in dela v kraju Buzim.

Sporočilo Emrićevih slik je: ”To je to, dlje ne gre”. Kar nekako strahospoštovanje prešine človeka ob pogledu na obe deli, na katerih gospodari brezhibna urejenost in discipliniranost. Vsak kvadratni centimeter slikovne površine je urejen do popolnosti in takšna je tudi celota. Sistem podslikav in preslikav je urejen tako, da pridejo spodnje plasti do gledalčevega očesa ravno toliko in takrat, ko to dopušča avtor.

Koloristični efekt z vključevanjem barvne imitacije zlata, minimalno pa tudi zlate bronze, deluje razkošno. Rastriranje in filigransko obdelane mikrostrukture še dodatno potrjujejo avtorjevo obvladovanje slikarske tehnike.

Statika kompozicije je čvrsta, zgrajena na geometrijski osnovi, večinoma ploskovni. Poudarjena črtna razmejitev (obroba) med masivnejšim spodnjim in razbremenjenim zgornjim delom slike je rezultat delovanja črne podslikave in nepopolnega stikanja obeh ploskev.

Če je slika grajena tako, da ena plast prekriva drugo, je po vsebinski plati situacija obrnjena. Z odkrivanjem posameznih plasti lahko v mislih prepotujemo zgodovino, od davno minulih časov pa vse do današnjih dni.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek