sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

SKIZ – Matej Čepin

SKIZ – Matej Čepin

Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes predstavljamo Mateja Čepina, ki svoja dela predstavlja tako doma kot tudi v tujini.

Matej Čepin

Rojen je bil leta 1977 v Celju. S svojim izrazito avtorskim slikarstvom se je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Deluje tudi kot kurator in organizator razstav drugih likovnih umetnic in umetnikov.

Ostalo jih je malo, komaj dovolj, da bodo zgradili, kar so začeli. Ne vemo, kaj je zdesetkalo vrste graditeljev, a moralo je biti nekaj hudega, apokaliptičnega. Vzdušje na obeh Čepinovih slikah je nezdravo, kontaminirano, narava se zdi mrtva, le graditelji so sredi dela. Ni nam jasno, kaj bodo zgradili, virtualna arhitektura ne nudi oprijemljivega odgovora. Lahko, da si gradijo novo streho nad glavo ali pa reševalno ladjo, ki jih bo odpeljala v lepi novi svet, morda pa postavljajo svetišče za bogove, da pomirijo njihovo jezo. Ne glede na njihov namen pa je očitno, da z gradnjo hitijo, mudi se, bliža se mrak in postaja hladno. Gradbišči na slikah spominjata na živahno mravljišče, kjer je vsaka mravlja na svojem mestu in točno ve, kaj je njena naloga. Vse poteka rutinirano, tako kot pri graditeljih, in videti je, da ne gradijo prvič in najbrž tudi ne zadnjič.

To je le eno razmišljanje ob obeh slikah. Seveda jih je lahko tudi več, saj je avtor s svojo specifično likovno govorico ustvaril pogoje za možnost različnih tolmačenj.

Metafizična narava, brezčasnost, kričeča gluhonemost in odsotnost življenja (razen figur) je nekaj osnovnih izhodišč za vašo lastno interpretacijo.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor