Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes predstavljamo Barbaro Demšar, ki se je izobraževala vse od Ljubljane do Abu Dhabija.

Barbara Demšar

Rojena je bila leta 1969. Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz likovne pedagogike pri profesorju Hermanu Gvardjančiču. Študijsko se je izobraževala v Parizu, Vermontu in Abu Dhabiju. Živi in dela v Škofji loki.

V koloniji Izlake-Zagorje je sodelovala drugič. Od njene prve udeležbe se njeno slikarstvo ni spremenilo, še vedno je polno vedrine in optimizma, njene slike pa tako osebne, da bi v njih zlahka prepoznali avtorico, čeprav jih ne bi podpisala.

Igrišče za njeno likovno poigravanje predstavlja dvoje enakih platen kvadratnega formata. Nanju je položen grobo strukturiran in nežno koloriran papir. Vse, kar se dogaja na tako pripravljeni podlagi, je podobno sproščenemu plesu v svežem poletnem jutru. Kompozicija je poenostavljena do te mere, da ji avtorica še ne dovoli pobega v popolno abstrakcijo in je v njej še vedno mogoče prepoznati cvet, sonce ali preprosto samo določen znak. Izbor likovnih elementov za oblikovanje takšne kompozicije je izredno širok, od črt in krožnic, narejenih z risalom ali oblikovanih z nitkami, do barvnih mikrostruktur, dodatno obdelanih z različnimi tonskimi gradacijami. Opazimo tudi popolno odsotnost kvadratnih sistemov in sploh elementov z ostrimi koti, kar izključi vsakršno možnost za pojav tudi najmanjše konfliktne situacije na prizorišču. Vse navedeno, skupaj z izredno subtilnim koloritom, prispeva k čustvenemu in liričnemu značaju obeh likovnih del. To lahko ustvari le oseba z enakim značajem.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek