ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

SKIZ – Bagdad Azaryan

SKIZ – Bagdad Azaryan

Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes predstavljamo Bagrada Arazyana iz Armenije, sicer pa razpetega med različne države.

Bagrad Arazyan

Rojen je bil leta 1958 v Yerevanu v Armeniji. Med letoma 1976 in 1980 se je izobraževal na moskovski umetnostni akademiji. Je soustanovitelj in kurator ”Modius” Gallery&Design Studio v Moskvi. Od leta 2017 je tudi soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti v Pivki. Živi in dela v Sloveniji, Litvi in Rusiji.

Obe v koloniji nastali deli odlikujeta njuna estetska urejenost z močno poudarjenim subjektivnim karakterjem. Od umetnostno zgodovinskih smeri je kompozicija še najbližje konstruktivističnemu izročilu, kar namiguje na povezavo z avtorjevim okoljem, kjer se je rodil in kasneje tudi izobraževal. Abstraktni sliki ponujata svojo vizualno predstavo v obliki geometrijskih form, položenih na nevtralno obdelano podlago. Pri tem pojem nevtralnosti ni enak pojmu enoličnosti in pomeni, da je slikovno polje enotno oblikovano ob sočasnem niansiranju svetlejših in temnejših partij, kar v očeh gledalca ustvari občutek igrivosti in dovršenosti. V polni meri je upodobljena barvna redukcija, generalno gledano sta zastopani samo obe nevtralni barvi – črna in bela, le-tema so dodane tri primarne barve – rdeča, modra in rumena. Ker je avtor racionalna osebnost (naslova slik sta White in Red), je za poimenovanje uporabil kar imeni dveh barv iz svoje barvne palete.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek


 

Isti avtor