V tretji oddaji Širimo VIP Zasavje smo pripravili reportažo o pomenu učinkovitega javnega komuniciranja s strani uporabnikov in zaposlenih Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC), v drugem delu pa smo opozorili tudi na problematiko občinskega stanovanja, ki za invalide ni dovolj dobro urejeno.

A pojdimo po vrsti. V Širimo VIP Zasavje imajo delavnice tako za uporabnike kot za zaposlene z Andrejo Jernejčič, ki je tudi za potrebe naše oddaje spregovorila nekaj besed o pomenu ustreznega javnega nastopanja in komuniciranja.

Pred kamero smo povabili tudi Mirana Amerška, uporabnika VDC, ki je bil tudi sam eden izmed mnogih, ki so se udeležili omenjenega predavanja. O svojih izkušnjah, ki so jih odnesli s predavanji in o svojem delu v VDC pa so spregovorili tudi Boštjan Bebar, Blaž Izlakar, Neža Grahek in direktorica VDC dr. Špela Režun.

Slednja je opozorila tudi na to, da bodo imeli v četrtek, 14. junija v novi izobraževalni sobi VDC prvo predstavitev načrta sistemske graditve VIP zasavske mreže za izvajanja podpornih storitev za odrasle osebe s posebnimi potrebami v Zasavju. V ta namen iščejo društva in posameznike, da skupaj z njimi zgradijo VIP mrežo podpornih storitev za zasavske uporabnike, vključujoč Litijo in Šmartno pri Litiji.

Ob koncu je spregovorila tudi o tem, da mora biti v lokalnem okolju na voljo dovolj primernih in prilagojenih stanovanj za invalide. »Na žalost mnogi invalidi v Zasavju živijo v neprilagojenih stanovanjih, kar otežuje logistiko, gibanje, njihovo samostojnost in tudi pomoč, oskrbo, ki jo zlasti gibalno ovirani potrebujejo od druge osebe. Nujno je treba nekaj storiti na tem stanovanjskem področju, če želimo, da uporabniki čim dlje živijo na svojih domovih in jih ni potrebno seliti v institucije.«

Opozorili smo na primer neprilagojene kopalnice v enem izmed občinskih stanovanj, v katerem živijo invalidne osebe, za katere skrbi naša naslednja sogovornica Ivanka Mehič. Videli boste, kako malo bi bilo potrebnega vlaganja, pa bi bilo stanovanje lahko v parih dneh bistveno bolj primerno za invalidne osebe. Tudi ne z velikim denarnim vložkom. Urediti bi bilo potrebno le kopalnico, ki bi omogočila dostop z invalidnim vozičkom in razširiti dostop do balkona. Več pa prisluhnite v pogovoru z Ivanko, ki je opozorila tudi na gluha ušesa odgovornih, oziroma lastnikov omenjenega stanovanja.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič