Terezija rov na Tereziji v Trbovljah je bil ob ureditvi eden od vzorčnih primerov urejenosti portalov nekdanjih vhodov v rudnik. Nekdo je sedaj pozidal škarpo, ki jo je enostavno naslonil na portal in tako oskrunil enega najbolj znanih portalov zasavskih rudarskih krajev.

Portal Terezija rova so uredili leta 2016. Takrat so zamenjali dotrajane betonske oporne zidove ter uredili vhodni portal, ki je bil poškodovan. Uredili so tudi zunanjo podobno Terezija rova. Vhod so zatravili, položili tlakovce, postavili jamsko lokomotivo, na steno so namestili tudi spominsko ploščo, ki obiskovalce spominja na ta vhod v trboveljski rudnik.

Urejen portal so obeležili s slovesnostjo ob godu sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Portal je eden najbolj popularnih v Zasavja, saj je bil mnogokrat kulisa za snemanje različnih oddaj, izjav, fotografije Terezija rova so se pojavljale v različnih medijih in publikacijah.

Nekdo pa se je spomnil, da bi lahko na portal naslonil škarpo. Pozidal jo je iz kvadrov, očitno pa namerava škarpo še nadzidati. Morda namerava postaviti garažo ali kakšno drugo poslopje. Vsekakor bi s tem močno oskrunil spomenik industrijske dediščine. Verjamemo, da bodo odgovorni ukrepali v skladu z zakonodajo in poskrbeli, da bo industrijska dediščina ostala neoskrunjena.

Savus

Foto: arhiv Savus