Na OŠ Tončke Čeč so se na poseben način lotili praznovanja lepe obletnice. Na šolski spletni strani in Facebooku so objavljali stare fotografije in odštevali dneve, ko naj bi razkrili, kaj pripravljajo. Marsikdo je ugotovil, da bo šola praznovala svoj 60. rojstni dan.

Prvega junija 1960 so slavnostno otvorili šolo na Plevčkovem hribu v Trbovljah in jo poimenovali po znani Trboveljčanki Antoniji Čeč, ki se je rodila 10. maja 1896 v rudarski družini, kar je zaznamovalo njeno politično usmerjenost. Osebno življenje je podredila prizadevanjem za izboljšanje položaja delavcev in za uveljavljanje ženske enakopravnosti. Sodelovala je v spopadu z Orjuno in bila zaradi političnega delovanja večkrat zaprta. Po okupaciji Jugoslavije leta 1941 se je priključila Revirski četi. Konec avgusta 1942 so ranjeno ujeli, jo zaprli najprej v celjski in nato mariborski zapor, v začetku leta 1943 pa so jo premestili v Auschwitz, kjer je 3. novembra 1943 umrla. Po njej se v Trbovljah poleg šole imenuje tudi cesta in kulturno prosvetno društvo. Občinski svet vsako leto podeli nagrado Tončke Čeč za izjemne dosežke na kulturnem in umetniškem področju.

Jutri, 1. junija, bodo na OŠ Tončke Čeč začeli praznovati 60 letnico šole, kot se za tako obletnico spodobi. Posnetek praznovanja bodo objavili na šolski spletni strani in Facebooku. Posnetek lahko pričakujete približno od 13. do 14. ure, sporočajo iz šole.

Savus

Foto: David Krajnc