Ste že vzeli v roke svežo številko časopisa Savus in polistali po njenih jesensko obarvanih straneh? Če ne, vam za pokušino dajemo v branje uvodnik.

Spoštovanje

Majhen detajl me je prepričal v veličino našega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča. Na podelitvi nagrad po končani dirki Po Španiji na odru sredi Madrida je Primož iz Strahovelj nad Kisovcem v zagorski občini prišel na zmagovalne stopničke s slovensko zastavo. Ko si jo je nadel čez rame, je naprej pogledal, če je pravilno obrnjena (grb na levi strani). Obrnil jo je in si jo nadel. Majhna gesta, ki kaže na to, da je Roglič izjemen.

Če ne bi bil perfekcionist pri vsem, kar dela, bi težko uspel v tako kompleksnem športu, kot je kolesarstvo. Je empatičen. Zna biti tudi hvaležen. Prepričan sem, da je v etapi, ko sta pobegnila skupaj s Tadejem Pogačarjem, se vlekla naprej in kar lepo pustila za seboj tekmece, Tadeju prepustil zmago v etapi. Je ponižen, kar je danes redkost med vrlinami ljudi. Zaveda se, da brez ekipe ne bi uspel. Spomnimo se le Gira, kjer mu ekipa ni bila sposobna stati ob strani in je imel precej težav, zmaga pa je bila nedosegljiva. Zaveda se, da bi se bilo brez podpore domačih nemogoče povzpeti tako visoko. Samo on in tisti, ki so mu najbližje, vedo, kako se počuti po etapah ali pa po tritedenski dirki, ko je izmučeno telo in glava. In vesel je tudi podpore navijačev, ki mu marsikdaj dajejo dodatno moč v trenutkih, ko noge morda že popuščajo. Spoštljiv je do tekmecev, ne komentira različnih poskusov, da bi se ga spravilo iz tirov. Zato v kolesarski karavani uživa posebno spoštovanje.

Roglič si zasluži spoštovanje. Tako kot si zasluži spoštovanje še en veliki zasavski športni šampion: Edvard Vecko. Nekdanjega izjemnega igralca namiznega tenisa, ki je od letošnjega poletja tudi častni občan Hrastnika, predstavljamo v pogovoru. Spoštovanje si zaslužijo tudi inovatorji, ki iščejo boljše možnosti za delo, proizvodnjo in življenje podjetij in ustanov. Zasavski inovatorji so zaradi svojega dela spet blesteli na državni podelitvi priznanj najboljših slovenskih inovacij. V časopisu boste našli veliko prispevkov o Zasavkah in Zasavcih, ki si zaslužijo spoštovanje. Vedno so v ospredju tisti, ki so najbolj izpostavljeni. Dobro pa je, da opazimo tudi tiste, ki z drobnimi dejanji lepšajo svet. Svoj in tisti okrog njih.

Marko Planinc