V VDC Zasavje so 26. septembra pripravili ustanovni sestanek sekcije uporabnikov Skupnosti VDC Slovenije. Udeležilo se jo je 38 predstavnikov uporabnikov iz 22 različnih organizacij – VDC/CUDV.

Župan gostujoče občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je pozdravil uporabnike in jim povedal, da bo njihove pobude, predloge podal tudi v Državnem svetu in jih širil  v krogu županov slovenskih občin.

Pridružila se jim je tudi nova miss Slovenije Alida Tomanič, ki bo glas uporabnikov pomagala prenesti v širšo javnost. Povedala je, da si želi, da njihov glas doseže predvsem mlade, saj so oni tisti, na katerih se gradi prihodnja, bolj vključujoča slovenska družba.

Vsak izmed udeležencev je povedal svoje videnje o tem, kar mu je v njegovem življenju, pri delu, bivanju v  njegovem kraju, všeč in kaj je tisto, kjer bi si želel spremembe. Dotaknili so se veliko področij, ki so uporabnikom pomembna, o katerih bodo podrobneje govorili na prihodnjih srečanjih.

Mnenje uporabnikov je pomembno za oblikovanje skupnih dopolnil Zakona o osebni asistenci, ki je v javni obravnavi, in Strategije deinstitucionalizacije v nastajanju. Pa tudi za spremembo ostale zakonodaje, ki kroji pogoje za življenje odraslih oseb z intelektualno oviro v Sloveniji (Zakon o socialnem varstvu, Zakon o socialnem vključevanju invalidov).

Pomembno je, da se glas uporabnikov upošteva. Kaj si večina želi?

Več spoštovanja do nas, »drugačnih«, v slovenski družbi.

Več objav v medijih o nas, saj se nas potem drugi ljudje ne bodo »bali«.

Več možnosti lastnega odločanja o svojem življenju.

Veliko druženja (kultura, šport, izleti), dela in medsebojnega razumevanja, pa zdravja.

Naslednje srečanje sekcije uporabnikov Skupnosti VDC Slovenije bo predvidoma marca 2024  v CUDV Draga na temo, ki jo je predlagala uporabnica Mojca Šmon iz CUDV Črna na Koroškem (naše pravice in naše obveznosti).

Savus

Foto: VDC Zasavje


 

Prejšnji članekObnova ceste in pločnikov
Naslednji članekNovi sodelavci iz tujine