Sejem Flora je edini in največji sejem s tega področja na Slovenskem in obiščem ga vsako leto, že od samega začetka. Sprva je zelo rastel in je bilo zanj veliko zanimanja, tako ponudnikov kot obiskovalcev. Zadnja leta je zanimanje zanj malo upadlo, vendar kot mi je dejal predstavnik obrtne zbornice Slovenije, sekcije za cvetličarstvo in vrtnarstvo, je spet dobro obiskan. Mogoče tudi zavoljo drugih dveh sejmov, ki si jih lahko ogledamo hkrati. Gneča je bila prav na sejmu Altermed, kjer je združena ponudba zdrave prehrane, ekoloških živil, prehranskih dopolnil, zdravega načina življenja, alternativne medicine …
Na sejmu Flora se predstavljajo vrtnarji, ki rastline gojijo, še največ pa je trgovcev, ki rastline samo prodajajo z vseh področij Evrope in sveta. Uspešno in v trendu se predstavljajo cvetličarji, ki cvetje povezujejo v izvirne izdelke. Nekaj je tudi krajinskih vrtnarjev, ki se ukvarjajo z ureditvijo okolice. Zelo so izvirni in vračajo se nazaj k naravi in to mi je všeč. Svoje mesto na sejmu pa imajo mladi, ki s pomočjo šol, kjer se izobražujejo, predstavljajo svoje poglede na ureditev našega okolja. Velik pomen imajo tudi pridelovalci semen. Eno od podjetij, ki prideluje ekološka semena in tudi večji del slovenskih, je podjetje Amarant. Lastnica je prava zakladnica znanja s področja pridelave zelenjave. V pogovoru mi je predstavila novo metodo setve kalečih semen, ki me je navdušila, predvsem zato, ker tako lahko prehitimo čas pri vzgoji tudi za 3 do 4 tedne in to je spomladi zelo pomembno, predvsem pri rastlinah, ki kalijo dalj časa. Pri postopku seme namočimo za par ur, potem ga odcedimo. V kozarčkih, zaprtih z gazo, jih potem spiramo do faze ko poženejo bele kalčke. Nakaljeno seme lahko sejemo s pomočjo škrobne raztopine v katero dodamo kaleče seme. Mešanico semen in škrobne raztopine potem s pomočjo plastenke apliciramo na pripravljeno gredico v času, ko je zemlja že ogreta na temperaturo 10-12 stopinj. Odlična ideja.

Altemed pa je sejem, ki je namenjen vsem, ki jih zanima zdrav način življenja. In teh je vedno več. Predstavlja se veliko domačih pridelovalcev hrane, še več pa je trgovcev ki superživila samo prodajajo. Jaz še vedno cenim domače, slovenske pridelovalce. In med njimi se je uspešno z odlično ponudbo predstavila Zasavka, Zeliščni vrt Cvetka, ki se ukvarja z ekološkimi zeliščnimi izdelki. Njena odlična in inovativna ponudba je privabila mnogo ekoloških navdušencev. Čestitke.

Na koncu vedno naredim zaključek vsakega dogodka. Zaključek ogleda sejma je, da je ponudba na področju vrtnarstva in pridelave hrane zelo velika in da moramo premisliti, kako bomo živeli, s čim se bomo prehranjevali, kako bomo hrano pridelovali, kje jo bomo kupovali. Jaz sem za domače in naj nas ne zavede nesmiselno potrošništvo.

Damjana Napret Čeperlin (Vrtnarstvo Napret, Dol pri Hrastniku)

Prejšnji članek»Farsa« v Črnomlju
Naslednji članekDanes je dan števila Pi