Danes, 14. marca, matematični navdušenci po svetu obeležujejo dan števila pi. »Najbolj presenetljivo je, da to število preučujejo že 2500 let, a še vedno najdejo kaj novega,« je povedal Aljoša Soklič, učitelj matematike na Gimnaziji Litija, »v njem pa najdemo marsikaj. Svoj rojstni dan, pesmi … Je vsestransko uporabno, uporablja se v ekonomiji, matematiki, fiziki, strojništvu, celo kozmetični industriji – francosko podjetje je izdalo linijo parfumov Pi.«

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Pi je iracionalno število, katerega decimalke se nikoli ne končajo. Njegov najpogosteje uporabljan približek je 3,14, v ameriškem številskem sistemu zapisan kot 3.14, kar je podobno ameriškemu zapisu današnjega datuma – Američani namreč mesec zapišejo pred dnevom.

Na dan števila pi na nekaterih šolah pripravljajo recitiranje decimalk števila pi. Tako je tudi na Gimnaziji Litija, kjer je lani, pravi Soklič, rekord postavila Hrastničanka Nastja Krneta. Na pamet je povedala 557 decimalk. Še en nekdanji dijak, Simon Čopar, je leta 2011 s 767 decimalkami postavil državni rekord.

Danes so decimalke števila pi recitirali tudi na Fakulteti za matematiko in fiziko. Tekmovanja se je udeležila tudi študentka, Zagorjanka Saša Marolt, ki je na pamet povedala 115 decimalk.

Datum pa ni pomemben le zaradi obeleževanja dneva števila pi, 14. marca se je rodil Albert Einstein, eno velikih imen matematike.

MD

Prejšnji članekSejem Flora Celje
Naslednji članekSnežne in drugačne priprave