V ponedeljek, 8. marca, se je po hrastniških ulicah prvič zapeljal Prostofer! »Vse se je začelo s pobudo, ki so jo na župana Marka Funkla naslovili iz Društva upokojencev Hrastnik oz. njihovega projekta Starejši za starejše ter Sveta za invalide. Župan je pobudi z veseljem prisluhnil, saj projekt Prostofer naslavlja tudi v naši občini prisotno stisko starejših občank in občanov,« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Hrastnik.

Občina je tako pristopila k projektu Prostofer – vseslovenskemu prostovoljskemu projektu za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki radi priskočijo na pomoč.

»In četrtek, 4. marca, je bil za projekt izjemno pomemben dan – uradno smo v uporabo predali nov avto, se prvič srečali z vsemi prostovoljci ter za njih izvedli izobraževanje in praktični preizkus vožnje. Na predavanju so šoferke in šoferji dobili odgovore na vsa vprašanja, poučilo se jih je, kako sami prevozi potekajo, kako ravnati v določenih situacijah, kako uporabljati avto …,« so sporočili z Občine Hrastnik

Ob predaji avtomobila je Miha Bogataj iz Zavoda Zlata mreža, ki bdi nad projektom Prostofer, izpostavil hrastniško občino kot unikum med 54 občinami, v katerih projekt že poteka, saj se je ponovno potrdilo to, kar se že ve – da v Hrastniku živijo izjemno srčni ljudje. Na poziv za prostovoljce se je namreč v rekordnem času prijavilo kar 24 srčnih prostovoljcev in prostovoljk, med njimi dva celo iz sosednjih občin! Če je srce pravo, meje – niti občinske – namreč niso pomembne!

Na dogodku je župan Marko Funkl skupaj s strokovno sodelavko Suzano Venko, ki za projekt skrbi v hrastniški občini, ključe avtomobila predal prostovoljki Heleni Romih, ki se je na poziv prijavila prva. »Posebej pa bi želeli izpostaviti in se zahvaliti Združenju šoferjev in avtomehanikov Hrastnik (ZŠAM Hrastnik) in PVD Sever, saj so se prav njihovi člani najbolj množično odzvali na naš poziv za prostovoljce. Iz srca hvala!« sporočajo z Občine Hrastnik.

In kaj je razlog, da so se prostovoljci tako množično odzvali? Prav vsi so poudarili, da so se prijavili zato, ker želijo živeti v družbi, kjer si med seboj pomagamo, ker svoj prosti čas z veseljem namenijo pomoči starejšim in da bo to hkrati izboljšalo tudi njihovo življenje, saj nas je prav čas epidemije naučil, kako pomembni so človeški stiki in medsebojni pogovori.

Seveda poziv za voznice in voznike prostovoljce ostaja odprt, kandidati se lahko obrnejo na občino ali pokličejo na številko 080 10 10.

In še najpomembnejše – klicni center je sedaj aktiviran, zato pozivajo starejše občanke in občane, ki potrebujejo prevoz, da  pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 in rezervirajo prevoz. Rezervacijo je potrebno opraviti vsaj tri dni pred želenim prevozom, pokličejo pa lahko vsak dan od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro. Prevozi so v prvi vrsti namenjeni obiskom zdravnikov v zdravstvenem domu, specialističnim pregledom v bolnišnicah, obisku lekarne, optike … Ti prevozi bodo vedno tudi prednostno obravnavani. Prevozi so namenjeni tudi obiskom ustanov javnega značaja (občina, upravna enota, banka, pošta) in trgovin znotraj občine.

Savus

Foto: Občina Hrastnik