V tednu pred novoletnimi počitnicami je na Gimnaziji Litija potekal ruski teden za dijake 3. letnikov. Pridružile so se še štiri devetošolke z OŠ Gradec in OŠ Litija. Objavljamo prispevek dijakinje Lucije Kolander.

V treh dneh smo 18 šolskih ur namenili spoznavanju Rusije, njene politične, kulturne in geografske podobe, se seznanili z rusko likovno umetnostjo in jezikom ter osnovami sporazumevanja.

Pod okriljem profesorice Ane Črne smo se naučili pisati rusko abecedno pisavo cirilico, ki jo za zapis uporablja več slovanskih jezikov, med njimi tudi nam bližji srbski. Ruščina uporablja nekoliko spremenjeno cirilico, sestavljeno iz 33 znakov. Ruski jezik je zanimiv, nekatere besede so podobne slovenskim, nekatere prav nič. Ko smo usvojili abecedo in izgovorjavo črk, smo na glas prebrali rusko ljudsko pravljico o dedku in repi. Med mnogimi besedami, ki smo se jih naučili, je bila meni najljubša beseda linejka, ki pomeni ravnilo. Profesorica Črne nam je med urami osnov sporazumevanja prinesla in predstavila še tradicionalno brezalkoholno rusko pijačo, imenovano kvas, ter čokoladne ploščice, imenovane ptičje mleko.

Več o kulinariki smo izvedeli tudi od profesorice Urške Pišek, ki nam je poleg ruske kuhinje predstavila še običaje, zgodovino. Najbolj zanimivo je bilo predavanje o Petru Velikem in njegovem davku na neobrite brade ter predavanje o Tolstoju v okviru ruske literature. Pri uri ruske likovne umetnosti, ki jo je vodila profesorica Maria Primožič, smo virtualno obiskali ruski državni muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu in izvedeli, da tam prebivajo tudi mačke čuvajke, ki skrbijo za regulacijo mišje populacije v muzeju. Rusko tematiko smo ujeli tudi na novoletne voščilnice, ki smo jih ustvarili v okviru ruskega tedna.

Profesor sociologije Jernej Podgornik nam je predstavil politično okolje Rusije. Pogovarjali smo se o vzponu Vladimirja Putina na predsedniški položaj, njegovi karizmatični oblasti in o zunanji politiki Rusije. Podali smo se na virtualno potovanje s transsibirsko železnico od Moskve do Pekinga, ki je dolga dobrih 9000 kilometrov in se razteza čez 8 časovni pasov. Profesorica geografije Tanja Boltin nam je razkrila vrsto ruskih naravnih znamenitosti. Izvedeli smo več o življenju v najhladnejšem kraju v Evropi, mestu Omjakon, ki leži v pokrajini Jukatiji. V tem mestu so bile izmerjene temperature do -71,2°C. Od zanimive ruske pokrajine smo se podali še v vesolje. Profesor fizike Miha Medvešek nam je pripravil zabavno družabno igro, s katero smo spoznali ruske astronome in rusko odkrivanje vesolja.

V ruskem tednu smo se naučili marsikaj novega, poleg vsega pa je bil sproščeni teden pouka popoln prehod v praznični čas pred začetkom novega leta.

Lucija Kolander, 3. a

Savus

Foto: arhiv Gimnazije Litija