Znan je seznam desetih nominiranih del za nagrado kresnik za najboljši roman leta, ki jo podeljuje medijska hiša Delo. Med desetimi nominiranci je tudi zagorski pisatelj Roman Rozina za njegov roman Sto let slepote.

Roman Rozina ni prvič v izboru za najbolj prestižno slovensko priznanje za roman. Med deseteri o nominirancev so ga uvrstili že leta 2011 za roman Galerija na izviru Sončne ulice, leta 2017 pa za roman Zločin in ljubezen. Tokrat je med nominiranci za kresnika z monumentalnim romanom, ki popisuje zgodovino Zasavja »skozi oči« slepega junaka Matije Knapa. Roman je izšel pri Mladinski knjigi.

Žirija bo do 23. maja izbrala pet finalistov, na kresni večer 23. junija pa bo na ljubljanskem Rožniku razglasila 32. dobitnika kresnika. V izboru je bilo rekordno število 200 del, izbranci pa so Miriam Drev z romanom Od dneva so in od noči (založba Pivec), Boris Kolar z romanom Potopimo Islandijo! (Goga), Jedrt L. Maležič z romanom Napol morilke (Goga), Davorin Lenko z romanom Triger (LUD Literatura), Tomo Podstenšek z romanom Površinska napetost (Litera), Andrej E. Skubic z romanom Krasni dnevi (Beletrina), Dušan Šarotar z romanom Zvezdna karta (Goga), Goran Vojnović z romanom Đorđić se vrača (Beletrina) in Marjan Žiberna z romanom Dedič (Litera).

Savus

Foto: Lovro Rozina, arhiv Savus