V soboto, 9. aprila, so s slovesno akademijo na Dolu pri Hrastniku obeležili 40 let Rokometnega kluba Dol TKI Hrastnik. Klub so ustanovili 10. aprila 1982, rokomet pa so na Dolu pričeli igrati še 20 let prej.

O uspehih in zgodovini kluba je spregovoril predsednik kluba Jure Zdovc. Prisotne v kulturni dvorani na Dolu je pozdravil župan občine Hrastnik Marko Funkl in direktor TKI Hrastnik, ki je že dolga leta glavni pokrovitelj rokometnega kolektiva, Branko Majes.

Na akademiji so podelili priznanja RK Dol TKI Hrastnik. Prejeli so jih TKI Hrastnik, Občina Hrastnik, Zavarovalnica Sava, Geoplin, Rokometna zveza Slovenije, Branko Majes, Vili Petrič in Marko Planinc. Članicam in članom kluba so ob jubileju na odru s priložnostnim darilom čestitali še župan Funkl, predsednik Športne zveze Hrastnik Matej Haberl in direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik Miha Mirt. Prireditev so s kulturnim programom polepšale članice vokalne skupine Iris pod vodstvom umetniškega vodje Blaža Rojka.

Po akademiji so se družili še v dvorani Dolanka, kjer so člani odigrali prvenstveno tekmo z ekipo Krškega, tekma pa je imela tudi humanitarno noto, saj so zbirali pomoč za prebivalce Ukrajine.

Nekaj iz zgodovine kluba

Rokomet je vseskozi združeval mlade in stare na Dolu, pomenil je več kot le športno druženje, še vedno je klub tudi družabno stičišče krajanov. Njegova rokometna šola je znana v Sloveniji in tujini.

Z izgradnjo dvorane Dolanka (1999) so prišli tudi odlični rezultati v vseh kategorijah, tudi naslovi državnih prvakov in medalje na državnih prvenstvih in mednarodnih turnirjih. Članska ekipa je večino časa v samostojni državi uspešno igrala v 1. B SRL, klubski delavci so vseskozi skrbeli za transparentno poslovanje brez dolgov. Leta 2015 se je članska ekipa uvrstila na zaključni turnir četverice Pokala Slovenije ter se odlično borila s prvoligaškimi ekipami. Leta 2016 jim je uspel zgodovinski preboj med elito slovenskega rokometa. Uvrstitve v 1. ligo so se ponovno veselili leta 2018.

V dolgih letih delovanja rokometno druščino krasi izjemna predanost staršev, navijačev, strokovnih delavcev in članov kluba, ki s prostovoljnim delom znajo izpeljati izjemne prireditve. Vsako leto so organizatorji največje zabave ob prazniku občine Hrastnik (Dolska noč), prirejajo izjemno cenjen mednarodni turnir v mini rokometu Zasavje cup, srečanje veteranov s področja bivše Jugoslavije, pa še vrsto drugih prireditev, tako športnih kot družabnih. Klub podpirajo številni pokrovitelji.

Savus

Foto: Beno Kolander