Med poletnimi počitnicami med 6. in 8. julijem 2022 bo v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji potekal prvi rokodelski tabor, namenjen učencem in mladostnikom med 12 in 17 letom. Udeleženci bodo lahko tri dni preživeli skupaj z oglarji, spoznali postopek priprave ter razdiranja kope in uporabnost oglja.

Tabor organizira KUD Venčeslav Taufer Dole pri Litiji v sodelovanju z oglarskimi domačijami in Razvojnim centrom Srca Slovenije.

Tradicija

Tradicijo kuhanja oglja so pred več kot 100 leti na Dole pri Litiji prinesli italijanski oglarji. Priprava kope in pridobivanje oglja na tradicionalen način je postopek, ki ga ohranja 25 oglarjev, ki letno skuhajo približno 30 kop. Postopek izdelave oglarske kope je povezan s pripravo kopišča in lesa, zlaganjem in pokrivanjem kope, kuhanjem ali oglenitvijo in na koncu z razdiranjem kope.

Oglar

Mlade vabijo, da pobliže spoznajo poklic oglarja in proces priprave kope. Oglarstvo jim želimo približati kot nesnovno kulturno dediščino pa tudi kot sodobno rokodelsko dejavnost in dopolnilno dejavnost na kmetijah, zanimivo tudi za razvoj turizma. Udeleženci bodo skupaj tri dni. V program je vključeno delo z oglarji, druženje z vrstniki, spoznavanje oglarskih domačij, pohod po Oglarski poti, hrana in nočitve.

Slovenski rokodelski tabor

Tabor se bo odvijal v sklopu Slovenskega rokodelskega tabora 2022, ki bo potekal med poletnimi počitnicami na sedmih lokacijah po Sloveniji: v Ribnici, Rogatcu, na Dolah pri Litiji, v Moravčah, Slovenski Bistrici, Veržeju in Škofji Loki. Organizirajo ga regijski rokodelski centri – člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Skupaj z mojstri rokodelci bo lahko ustvarjalo 62 otrok, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Ker gre za manjše skupine od 5 do 10 udeležencev, bo delo potekalo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji – mojstri rokodelci.

Popularizacija poklicev

Gre za prvo tovrstno popularizacijo rokodelskih panog in poklicev. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo vsebine financiralo v celoti, zato bodo za udeležence popolnoma brezplačne.

Savus

Foto: organizatorji