»V okviru Dnevov svetovanja za znanje v eni od skupnih septembrskih akcij v Tednih vseživljenjskega učenja smo organizirali dogodek ustvarjanja rokavčkov pomagavčkov,« je v uvodu svojega prispevka zapisala Liza Kokole iz Zasavske ljudske univerze.

Kvačkali in pletli smo rokavčke za osebe z demenco. Rokavčki pomagajo pri zmanjševanju stresa, stimulirajo, izboljšajo zaznavanje in sproščajo.

Ker so si udeleženke dogodka želele več srečanj, smo enkrat tedensko ustvarjale rokavčke skupaj, nekatere pa so kvačkale doma in nam le prinesle dokončane izdelke. Od septembra do decembra smo skupaj izdelali kar 39 rokavčkov.

Pred novoletnimi prazniki smo jih  del podarili stanovalcem  Doma starejših občanov Polde Eberl-Jamski na Izlakah. Direktorica doma in delovna terapevtka sta bili našega darila zelo veseli, verjamemo pa, da bo veselje še večje pri uporabnikih rokavčkov.

Z akcijo Rokavčki pomagavčki smo spodbujali medgeneracijsko sodelovanje, učenje med vsemi sodelujočimi, z nasveti  pomagali pri izdelovanju rokavčkov, kakšnega začetnika pa tudi naučili kvačkati. Z dobrodelno akcijo smo pridobili vsi: udeleženci so se nekaj novega naučili, se družili, ustvarjali in hkrati nekomu polepšali dan.

Liza Kokole

Foto: arhiv ZLU