sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Roglič zmagal po Dofineji

Roglič zmagal po Dofineji

Dofineja je že drugič Rogličeva. Na tej enotedenski dirki v Franciji je zmagal žtudi letos. Na koncu je v skupni razvrstitvi slavil za osem sekund pred Američanom Matteom Jorgensonom.

Primož Roglič je po dirki, kjer je moraš še enkrat močno stisniti zobe, da je ubranil prednost pred zasledovalci, povedal: »Šlo je na tesno, a na koncu se je vse izšlo v moj prid. Ves čas so mi govorili o zaostankih. Poznali smo razliko in večinoma sem jih videl pred sabo. Zadnje tri dni sem trpel. Noro je bilo z vsemi temi padci in zadevami, ki jih ne želiš doživeti, a tudi to je del kolesarstva. Na koncu je bilo še veliko zahtevnih klancev. Prelepo je.«

Enotedenske dirke se ne končajo s parado šampionov kot tritedenske. Na Dofineji so se kolesarji borili do zadnjega metra. Večji del etape je bežala skupina 11 ubežnikov. Glavnina je beg nadzirala, Rogličevi moštveni kolegi iz ekipe Bora Hansgrohe so imeli vse pod kontrolo. Pred zadnjim vzponom je glavnina pričela loviti ubežnike. Okrog pet km do cilja pa je napadla peterica kolesarjev, ki ji Roglič ni sledil. Matteo Jorgenson, Santiago Buitrago, Carlos Rodriguez, Derek Gee in Laurens De Plus so si privozili 10 sekund prednosti, potem pa pričeli uhajati tudi Primožu. Zaostanek se je večal, na koncu so odločale sekunde.

Etapo je dobil Španec Carlos Rodrigez pred Američanom Matteom Jorgensonom, ki je bil najbolj nevaren za skupno Rogličevo zmago. Ta je cilj dosegel kot šesti, zaostal 48 sekund, kar je pomenilo končno zmago na Dirki po Dofineji. Dirko je osvojil 8 sekund pred Američanom Jorgensonom in 36 sekund pred Kanadčanom Derekom Geejem.

Roglič je pokazal, da je dobro pripravljen pred nastopom na Tour de Fance, ki se bo začela 29. junija v Firencah. O tem je Primož danes povedal: »Dofineja je eno, Tour pa nekaj drugega. Najprej si želim samo proslaviti ta trenutek, kajti na takšnih dirkah ne zmagaš vsak dan. Gotovo je to nekaj, kar smo z ekipo potrebovali.«

Je pa še enkrat več pokazal, kako se zna po padcih pobrati. V enem tednu je doživel dva, enega grdega na spolzki cesti, pa vendar je po njem osvojil dve etapi in danes ubranil rumeno majico.

Savus

Foto: Bora Hansgrohe


 

Isti avtor