petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Iris z Izlak v Dětenice

Vokalna skupina Iris z Izlak se v vikendu od 31. maja do 2. junija mudila na Češkem. Pevke so se udeležile 22. festivala Foersterjevih Osenic, ki je posvečen glasbeni družini Foerster, slovenskemu skladatelju in dirigentu češkega rodu, Antonu Foersterju.

Občina Dětenice in Unija čeških pevskih zborov vsako leto k udeležbi povabi tudi zbore iz Slovenije in za letošnji festival je Festivalska hiša Si.in v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pragi selekcionirala Vokalno skupino Iris, saj so se dekleta že večkrat dokazala s svojimi izjemnimi nastopi. Tokrat so predstavila slovensko glasbeno kulturo na omenjenem prestižnem dogodku.

Vokalna skupina Iris se je uspešno predstavila v občini Dětenice, v cerkvi Rojstva device Marije in v cerkvi Marije Magdalene v mestu Sobotka, v nedeljo pa je zbor zapel tudi na vrtu veleposlaništva v Pragi. Pevke so s svojim delom in nastopi prispevale k promociji slovenske kulture in glasbe v tujini. S svojim petjem so očarale vse prisotne in tako prispevale k še večji prepoznavnosti slovenske glasbene dediščine v tujini.

Dekleta letos praznujejo 25-letnico obstoja. Za njimi je slavnostni koncert, ki so ga pevke pripravile ravno v ta namen, in sicer konec meseca maja. Vokalno skupino Iris že osem let uspešno vodi Blaž Rojko.

Pevke upajo, da bo takšnih priložnosti za mednarodna sodelovanja v prihodnje še več. Gostovanje so jim omogočili organizacija Si.in, Ambasada Slovenije na Češkem, vse tri zasavske občine, na Češkem pa sta jih spremljala člana Si.in ekipe Aljoša in Stojan Strnad.

Savus

Foto: arhiv skupine Iris


 

Previous article
Next article

Isti avtor