sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Roglič v rumenem

Primož Roglič je kot prvi Slovenec v zgodovini oblekel rumeno majico na najbolj prestižni dirki na svetu Tour de France. Kisovčan je sicer v današnji, deveti, etapi zasedel po ciljnem šprintu drugo mesto za še enim odličnim Slovencem Tadejem Pogačarjem.

Po dirki je bil Primož Roglič izjemno zadovoljen. Najbolj je odmevala njegova mirna izjava, da je rumena majice sen vsakega, ki se prične ukvarjati s kolesarstvom. Njegova želja pa je, da bi jo oblekel na koncu dirke v Parizu.

Roglič je odvzel majico vodilnega Adamu Yatesu. Sedaj ima v skupni razvrstitvi 21 sekund prednosti pred drugim, lanskim zmagovalcem Toura Kolumbijcem Eganom Bernalom, in 28 sekund pred tretjim Francozom Guillaumeom Martinom. Tadej Pogačar, sicer nosilec bele majice za najboljšega mladega kolesarja, je z zaostankom 44 sekund trenutno sedmi.

Etapo je imel v rokah Marc Hirschi, ki je sam vozil čez štiri kategorizirane vzpone 153-kilometrske preizkušnje med Paujem in Larunsem. Vendar so ga štirje glavni favoriti Roglič, Pogačar, Bernal in Mikel Landa  ujeli 1,7 kilometra pred ciljem. V ciljnem sprintu je prvi potegnil Hirschi, vendar ga je Pogačar prehitel nekaj metrov pred ciljem, skoraj na ciljni črti pa ga je prehitel še Roglič. V četrti etapi je bil vrstni red na vrhu obraten. Takrat je zmagal Roglič, Pogačar je bil drugi.

Jutri, v ponedeljek, bo na dirki Tour de France prost dan.

Savus

Foto: arhiv Tour

Isti avtor